BDDK’dan Yeni Sermaye Yeterliliği Düzenlemeleri
BDDK, yeni sermaye yeterliliği düzenlemeleri ile bankacılık sektöründe istikrarı artırmayı hedefliyor. Bu değişikliklerin bankaların finansal sağlıklarına ve piyasalara etkilerini keşfedin.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarına ilişkin yeni kararlar aldığını duyurdu. Kurumun yaptığı açıklamada, finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması ile kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasının önemine vurgu yapıldı. Bu doğrultuda, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında bireysel kredilere ve konut kredilerine, uluslararası minimum standartlara oranla daha ihtiyatlı risk ağırlıkları uygulandığı hatırlatıldı.
Açıklamada şu ifadeler öne çıktı: Tüketicilere kullandırılan binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri, taşıt teminatlı krediler, ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları ve konut edinimi amacıyla kullandırılan ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan kredilere ilişkin daha ihtiyatlı risk ağırlıkları belirlenmiştir. 31 Temmuz 2023 tarihli ve 10630 sayılı Kurul Kararı ile 24 Ağustos 2023 tarihli ve 10655 sayılı Kurul Kararının iptal edilip, bu kredilere Yönetmelikte belirlenen risk ağırlıklarının uygulanmasına karar verilmiştir.
Ek Risk Ağırlıkları Uygulaması
BDDK, 31 Temmuz 2023 tarihinde yaptığı düzenlemeyle, sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarını, ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ve taşıt teminatlı krediler açısından artırma kararı almıştı. Bu bağlamda, standart yaklaşımın kullanılması durumunda bankaların risk ağırlıklarının %150 olarak uygulanması, kredi faizlerinde bir artışa neden olmuş ve dolayısıyla kredi arzında bir daralma yaşanmasını hedeflemiştir. Bu durum, iç talebi de sınırlayıcı bir etki yaratmıştır.
Önceki Oranlara Dönüş
Son alınan karar ile BDDK, daha önceki düzenlemelerde kullanılan risk ağırlıklarına dönüş yaptı. Düzenleme öncesinde, kredi kartları için 1-6 ay vadede %100, 6 aydan uzun vadede %150; ihtiyaç kredileri için 1-12 ay vadede %100, 12 aydan uzun vadelerde %150 ve taşıt kredileri için risk ağırlığı %75 seviyesinde uygulanmaktaydı.