Dolar 34,2606
Euro 37,1138
Altın 3.015,90
BİST 8.852,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Küresel Otomobil Sektöründe Dönüşüm: Çin Etkisi ve Avrupa’daki Fabrika Kapanmaları

Küresel otomobil sektöründe dönüşüm sürecini keşfedin. Çin’in etkisi ve Avrupa’daki fabrika kapanmalarının sektöre olan yansımalarını inceleyin. Gelecekteki gelişmeler ve stratejiler hakkında bilgi edinin.

Küresel Otomobil Sektöründe Dönüşüm: Çin Etkisi ve Avrupa’daki Fabrika Kapanmaları
22 Eylül 2024 21:30

Küresel Otomobil Sektöründe Sert Rüzgarlar

Küresel Otomobil Sektöründe Sert Rüzgarlar

Otomobil endüstrisi, 2035 yılından itibaren Avrupa Birliği’nde içten yanmalı motorların yasaklanması ve katılaşan emisyon standartları nedeniyle büyük bir dönüşüm sürecine girmiştir. Bu durum, Avrupa’daki dengeleri alt üst ederken, özellikle Çin ve Fransa’da elektrikli otomobil üretiminin artması dikkat çekmektedir. “Yeşil Anlaşma” ve “taksonomi” gibi AB politikaları, piyasa dinamiklerini zorlayarak Alman otomotiv üreticilerinin yıllardır süregelen içten yanmalı motorlardaki teknolojik üstünlüğünü sarsmaktadır. Çinli otomobil üreticileri dünya pazarlarında giderek daha fazla söz sahibi olurken, Avrupalı otomobil üreticilerinin bazıları kapanma noktasına gelmektedir. Bu durum, otomotiv sektöründeki dinamikleri köklü bir şekilde değiştirecek gibi görünmektedir.

“ÇİN ŞOKU”

Bu değişim, Alman basınında geniş bir yankı bulmuştur. Frankfurter Allgemeine gazetesi, konuyu “Çin Şoku” başlığıyla manşete taşımıştır. Haberde, “Alman endüstrisi artık bir zamanlar olduğu gibi üstün değil. Dünya piyasasından siliniyor muyuz?” sorusu gündeme getirilmektedir.

Küresel Otomobil Sektöründe Dönüşüm: Çin Etkisi ve Avrupa'daki Fabrika Kapanmaları

Avrupa’da Fabrikalar Kapanıyor

Diğer yandan, Alman otomotiv devi Volkswagen (VW) ve diğer Avrupa otomobil üreticilerinin bazı fabrikalarını kapatma planları gündemde. Renault ve Fiat markalarının, talep edebileceklerinden çok daha fazla otomobil ürettiği biliniyor. Bu bağlamda, Belçika’da Q8 e-tron’un üretildiği Audi fabrikası da iflasın eşiğinde bulunmaktadır.

Küresel Otomobil Sektöründe Dönüşüm: Çin Etkisi ve Avrupa'daki Fabrika Kapanmaları