Dolar 34,2385
Euro 37,0837
Altın 3.016,07
BİST 8.866,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Hitit Bilgisayar’ın 30. Yılı: Yeni Dönem ve Hedefler

Hitit Bilgisayar, 30. yılını kutluyor! Yeni dönem hedeflerimizi keşfedin ve teknoloji dünyasında nasıl bir dönüşüm yaşadığımızı öğrenin. Geleceğe yönelik yenilikçi adımlarımızla sektördeki yerimizi güçlendiriyoruz.

Hitit Bilgisayar’ın 30. Yılı: Yeni Dönem ve Hedefler
23 Eylül 2024 11:00

Hitit Bilgisayar’ın 30. Yılı ve Yeni Dönem

Bu yıl 30. kuruluş yılını kutlayan Hitit Bilgisayar’da CEO’luk görevini kurucu ortak Nur Gökman’dan devralan Nevra Onursal Karaağaç, havacılık sektöründe Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) belirlediği kurallar çerçevesinde perakendecilikte önemli bir değişim süreci yaşandığını vurguladı. Hitit, yolcu hizmet sistemleri (PSS) alanında Avrupa’nın ikinci, dünya genelinde ise üçüncü en büyük havacılık ve seyahat teknolojileri şirketi konumunu elde etmiş durumda. Türkiye’nin önde gelen yazılım ihracatçılarından biri olan Hitit, aynı zamanda havacılık teknolojileri alanında Türkiye’nin tek ihracatçısı olma özelliğini taşıyor.

Karaağaç, Hitit’in satışlarının yaklaşık yüzde 80’ini yabancı para cinsinden elde ettiğini belirtti. 30 yıl önce sadakat programları ile faaliyete başlayan Hitit’in zamanla rezervasyondan biletlemeye kadar bir hava yolunun ihtiyaç duyduğu tüm uçtan uca çözümleri sunan bir şirkete dönüştüğünü ifade etti. Karaağaç, “Havacılığın ve seyahat sektörünün ihtiyaç duyduğu teknoloji alanlarını değerlendirmeye devam edeceğiz. Şu anda IATA’nın belirlediği kurallar çerçevesinde havacılıkta perakendecilik alanında bir değişim süreci yaşıyoruz. Yatırım endeksi açısından ileri seviyedeyiz. Bu anlamda yatırımlarımız, gelişmelerimiz ve sunduğumuz fırsatlar kesinlikle devam edecek. Mobil dünya, sektörümüzde büyük bir hızla ilerliyor. Bu alanda farklı ürünlerimize entegre ettiğimiz çözümlerle değişik açılımlar gerçekleştireceğiz” dedi.

Karaağaç’ın verdiği bilgilere göre, 2024 yılının ikinci çeyrek verileri ışığında, Hitit dünya genelinde altı kıtada 49 ülkedeki 75 havayolu ve seyahat şirketi ile 700’ün üzerinde havalimanında kullanılmakta. Ayrıca, 65’ten fazla bankacılık ve ödeme sistemiyle entegre çalışan yazılım altyapısı sayesinde 6,5 milyar dolarlık bir satış hacmine aracılık ediyor.

“Gecikmeler Üzerine Ağırlık Verildi”

Karaağaç, Türkiye’den bir dağıtım kanalı oluşturarak bu alanda bir oyuncu olmaktan gurur duyduklarını belirtti. “Şu anda Avrupa’da ikinci, dünya genelinde ise üçüncü olarak biliniyoruz. Amerika bölgesinde yeni bir büyüme sürecindeyiz. Amerika dediğimizde, Güney Amerika, Kuzey Amerika ve Orta Amerika’nın hepsini kapsıyoruz. Özellikle adalardan çok sayıda katılımcımız var ve bu bölgelere açılımlarımız devam edecek. Asya Pasifik’te de zaten bilinirliğimiz yüksek. Dolayısıyla hedefimiz tek bir ülke veya hava yolu değil, tüm dünya” değerlendirmesini yaptı.

Yeni acente sistemleri hakkında da bilgi veren Karaağaç, “Yaşanan belirli gecikmeler ve düzensizlikler üzerine yoğunlaşmış durumdayız. Bu nedenle, özellikle havayollarıyla yakın iş birliği yaparak önümüzdeki günlerde önemli çalışmalar gerçekleştireceğiz. Ayrıca, gözbebeğimiz olarak gördüğümüz yeni bir acente dağıtım sistemimiz var. Bunu küresel anlamda büyütmek için hem satış ve pazarlama hem de işbirlikleri açısından yoğun çaba göstereceğiz” dedi.

Gökman: Halka Arzı Yapmayı Çok Arzu Etmiştim

Yönetim Kurulu Başkanı Nur Gökman, şirket kültürünün ‘ekip olmak’ olduğunu ve bunu tüm çalışanların benimsediğini vurgulayarak, yönetim anlayışını şu sözlerle özetledi:

  • “Bizim genel olarak hiyerarşide genel müdür söyler ve aşağıdaki ekipler yapar gibi bir modelimiz yoktur. Kimse kimseye iş buyurmaz, kimse kimseyi denetlemez. Herkes kendi işini bilir ve yerine getirir.”
  • “Ekip arkadaşlarım genellikle uzun zamandır birlikte çalıştığım kişiler. 2018 yılından beri aynı yönetim kadrosu görevde. Yaptığınız işi hobiniz gibi görmezseniz çalışamazsınız. Severek yapmak gerekiyor.”
  • “Ben bunca yıldır ‘bir hayalim var ve onun peşinden gidiyorum’ düşüncesiyle çalıştım. Kapalı bir odada olmaktansa, her zaman açık alanda, ekip arkadaşlarımın arasında çalışmayı tercih ettim.”
  • “Pandemi sonrası yeniden düzenlediğimiz ofisimizde, ben dahil yöneticilerimizin odası yok. Halka arzı yapmayı çok arzu etmiştim. Bunu gerçekleştirdik, şimdi devretme zamanı.”
  • “Genel müdürün içerimizden çıkmasını çok arzu etmiştim. Süreç içerisinde doğal liderler oluştu. 18 yıldır bizimle birlikte olan ve halka arz dahil olmak üzere pek çok alanda sorumluluk üstlenen Nevra’nın Genel Müdür olarak görevine devam edeceğini, bir yönetim kurulu toplantımızın ardından tüm şirketle paylaştık. Bu durum şirket içinde büyük bir sevinçle karşılandı.”
  • “Şirkete ara ara uğrayacağım, ancak kesinlikle şunu belirtmeliyim ki kararlara müdahalem olmayacak; bundan sonra daha çok sosyal sorumluluk alanına yöneleceğim.”