Dolar 34,2606
Euro 37,1138
Altın 3.015,90
BİST 8.852,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Çin Merkez Bankası’ndan Ekonomik Destek Hamleleri

Çin Merkez Bankası, ekonomik durumu iyileştirmek için yeni destek hamleleri açıklıyor. Bu stratejilerin piyasalar üzerindeki etkisi ve gelecekteki ekonomik görünüm hakkında tüm detayları keşfedin.

Çin Merkez Bankası’ndan Ekonomik Destek Hamleleri
24 Eylül 2024 08:00

Çin Merkez Bankası’ndan Büyük Ekonomik Hamle

Çin Merkez Bankası, 2023 yılı için belirlediği yaklaşık %5’lik yıllık büyüme hedefini gerçekleştirmek amacıyla şimdiye kadarki en kapsamlı adımlarından birini attı. Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, bankaların rezervlerinde tutmaları gereken miktarı azaltma kararı aldı ve bu oranı 2020’den bu yana en düşük seviyeye çekti. Bu adım, ülkenin ekonomik toparlanmasına yardımcı olmayı hedefliyor.

Başkan Gongsheng, ayrıca, 5,3 trilyon dolara kadar ipotek borçlarının maliyetlerini düşürmek ve ikinci ev alımları için mevcut kuralları gevşetmek suretiyle, sıkıntılı olan emlak piyasasını desteklemek amacıyla kapsamlı bir destek paketi açıkladı. Bunun yanı sıra, Çin’in fonların ve aracıların hisse senedi alımlarında PBOC fonlarından yararlanmasına da izin verileceğini belirtti.

Eastspring Investments Hong Kong Ltd.’de Asya Hisse Senedi Portföyü Uzmanı olan Ken Wong, “Her şeyi çözmeye yardımcı olabilecek sihirli bir değnek olduğunu söylemek zor. Uyumlu parasal genişleme önlemlerinin alınması olumlu bir gelişme, ancak dördüncü çeyrek büyümesini sağlamlaştırmak için daha fazla adım atılması gerektiği aşikar.” ifadelerini kullandı.

PBOC’den Ekstra Teşvikler

Teşvik önlemleri kapsamında, Çin Merkez Bankası 7 günlük ters repo oranını %1,70’ten %1,50’ye düşürdü. Ayrıca, büyük bankalar için zorunlu karşılık oranını 50 baz puan azaltarak %9,50 seviyesine çekti. Bu önlemler, piyasalara önemli bir likidite enjekte etmeyi amaçlıyor.

Çin, hisseler için en az 800 milyar yuan (yaklaşık 113 milyar dolar) tutarında bir likidite desteği planladığını da duyurdu. Bu açıklamaların ardından, Şanghay Bileşik Endeksi %2,4, Şenzen CSI 300 Endeksi %2,4 ve Hang Seng Endeksi %3,2 oranında bir artış gösterdi. Böylece, piyasalardaki olumlu hava, yatırımcılar arasında bir güven artışı sağladı.