Dolar 34,2400
Euro 37,0704
Altın 3.017,50
BİST 8.919,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Volkswagen’da Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri: Zorlu Süreç ve Grev Tehdidi

Volkswagen’da toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, işçi talepleri ve şirket politikaları arasında zorlu bir süreçte ilerliyor. Grev tehdidi, iş barışını tehdit ederken, çalışanların hakları için mücadeleleri sürüyor.

Volkswagen’da Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri: Zorlu Süreç ve Grev Tehdidi
26 Eylül 2024 10:00

Volkswagen’da Zorlu Toplu İş Sözleşmesi Süreci

Volkswagen'da Zorlu Toplu İş Sözleşmesi Süreci

Almanya’nın önde gelen otomotiv üreticisi Volkswagen, işçilerle yaptığı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ciddi bir çıkmaza girmiş durumda. Şirket, bu ayın başlarında maliyetleri düşürmek ve tasarruf önlemleri almak amacıyla, tarihindeki ilk kez Almanya’daki fabrikalarını kapatmayı ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını 5 yıl erken sonlandırmayı planladığını açıkladı. Bu kararın arkasında, Avrupa’daki yüksek enerji ve iş gücü maliyetlerinin rekabet gücünü zayıflatması ve düşen satış rakamları yatıyor.

Görüşmelerin Başlangıcı

Volkswagen ile Almanya’nın en büyük sendikası IG Metall arasında, fabrikaların kapatılmasını içeren toplu iş görüşmeleri Hannover’de başladı. IG Metall, Volkswagen’in bu planlarına karşı çıkarak, 2030 sonrası için iş güvencesi talep ediyor. Sendika, Volkswagen yönetimini işten çıkarma yoluna gitmenin “tarihi bir hata” olacağı konusunda uyarıyor.

Ücret Müzakereleri ve Talepler

Ücret müzakereleri sürecinde, IG Metall, Volkswagen çalışanlarının maaşına yüzde 7 oranında bir zam talebinde bulunuyor. Bu talep, işçilerin yaşam standartlarını koruma amacını taşırken, sendika tarafından destekleniyor.

Grev Tehdidi ve Direniş

Volkswagen’deki işçi temsilcileri, otomotiv devinin kötü gidişatından üst yönetimi ve hükümetin desteğini çekmesini sorumlu tutarak, işten çıkarmalara karşı sert bir direniş göstereceklerini ifade ettiler. IG Metall’in baş müzakerecisi Thorsten Gröger, gerekirse on binlerce Volkswagen çalışanının 1 Aralık’tan itibaren fabrikaların kapılarının dışında ve sokaklarda olacağını bildirdi. Ayrıca, Volkswagen İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo, şirket yönetimiyle uzlaşmaya açık olduklarını, ancak işçiler için bir çözüm bulmanın artık tamamen Volkswagen yönetiminin inisiyatifine bağlı olduğunu belirtti.