Dolar 34,2585
Euro 37,0894
Altın 3.003,80
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

İkinci El Araç Satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi

İkinci el araç satışlarında güvenli ödeme sistemleri ile dolandırıcılığa son! Güvenli işlemler, hızlı onay süreçleri ve müşteri memnuniyeti ile ikinci el araç alım satımınızı güvence altına alın.

İkinci El Araç Satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi
27 Eylül 2024 09:00

İkinci El Araç Satışında Güvenli Ödeme Sistemi

İkinci El Araç Satışında Güvenli Ödeme Sistemi

Otomobil sektöründe yaşanan son gelişmeler, ikinci el araç alım satım işlemlerinde güvenlik önlemlerinin artırılmasını beraberinde getirdi. İkinci el araç satışları için uygulamaya konulan Güvenli Ödeme Sistemi, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği iş birliğiyle 27 Eylül 2023’ten itibaren devreye alındı. Bu sistem, alıcıları da kapsayacak şekilde zorunlu hale getirildi ve böylece ikinci el araç piyasasında alıcı ile satıcı arasındaki ödeme konusundaki ihtilafların önüne geçilmesi hedefleniyor.

1. Güvenli Ödeme Sistemi Nedir?

Bu sistem, ikinci el araç alışverişlerini daha güvenli hale getirmek amacıyla geliştirilmiş bir ödeme mekanizmasıdır. Hem alıcıların hem de satıcıların güvenliğini artırmayı amaçlar.

2. Ne Zaman Zorunlu Hale Gelecek?

Güvenli Ödeme Sistemi, daha önce yalnızca ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmeler için zorunlu iken, 27 Eylül tarihinden itibaren tüm alım satım işlemleri için geçerli hale gelmiştir.

3. Ödeme Süreci Nasıl Olacak?

Sistemin işleyişi şu şekildedir: Öncelikle satıcı, güvenli ödeme sürecini başlatacak. Daha sonra alıcı, notere gitmeden önce kendisine verilen referans numarası ile ödemeyi aracı kuruluşa gerçekleştirecek. Satış onaylandığında, güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına geçecektir.

4. Neden Böyle Bir Adım Atıldı?

Bu sistemin hayata geçirilmesiyle birlikte, nakit taşıma, sahte para kullanımı ve satış bedelinin ödenmemesi gibi risklerin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

5. Tüketiciler Nasıl Etkilenecek?

Güvenli Ödeme Sistemi ile ikinci el araç piyasasında güven ortamının sağlanması beklenmektedir. Bu uygulama, tüketici mağduriyetlerini azaltarak, alıcı ve satıcı arasındaki ödeme ihtilaflarını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

6. Kim Denetleyecek?

Sistemin işleyişine ve denetimine ilişkin süreçler, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecektir.

7. Hangi Bankalar Sisteme Dahil?

Türkiye Noterler Birliği ile protokol imzalayan bankalar ile elektronik para veya ödeme kuruluşları, bu güvenli ödeme sistemine dahil edilecektir.

8. Herhangi Bir Ücret Var mı?

Bu sistemde, banka tarafından her bir işlem için satıcıya aktarılacak araç satış bedelinden 105 lira kesilecektir. Bu ücretin 52,5 lirası, işlem katılım payı olarak Türkiye Noterler Birliği’ne aktarılacaktır. Ayrıca sistemde taksitle ya da kredi kartı ile ödeme imkanı bulunmamaktadır.

9. Yapılan Başvurular İptal Edilecek mi?

İkinci El Araç Satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi

Satış işleminden vazgeçilmesi durumunda, sistem üzerinden gerçekleştirilen başvuru iptal edilebilecek ve alıcı tarafından yatırılan tutar, ilgili banka, elektronik para veya ödeme kuruluşu tarafından iade edilecektir.

10. Kayıt Sonrası Güncelleme Olacak mı?

Başvuru oluşturulduktan sonra bilgilerde değişiklik yapılamayacaktır. Eğer bir düzenleme yapılması gerekiyorsa, mevcut başvurunun iptal edilmesi ve yeni bir işlemin başlatılması gerekecektir.