Dolar 34,2585
Euro 37,0894
Altın 3.003,80
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Döviz Cinsi Ticari Kredilerde Artış Eğilimi Devam Ediyor

Döviz cinsi ticari kredilerde devam eden artış eğilimi, işletmelerin finansman ihtiyaçlarını nasıl etkiliyor? Ekonomik dalgalanmalar ve döviz kurlarının rolü üzerine derinlemesine bir inceleme.

Döviz Cinsi Ticari Kredilerde Artış Eğilimi Devam Ediyor
4 Ekim 2024 12:30

Döviz Cinsi Ticari Kredilerdeki Artış Trendi

Döviz Cinsi Ticari Kredilerdeki Artış Trendi

Ekonomi yönetiminin aldığı önlemlere rağmen, döviz cinsi ticari kredilerdeki artış eğilimi devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 27 Eylül haftasında döviz kredileri 163,5 milyar dolara ulaşmış durumda. Yüksek kredi faizleri ve reel değerli Türk Lirası’nın önemli bir finansman aracı haline gelmesi, döviz kredilerindeki artışın temel nedenleri arasında yer alıyor. Eylül ayında, döviz kredileri toplamda 3 milyar dolarlık bir büyüme kaydetti.

Ağustos ayı sonunda 160,4 milyar dolar olan döviz kredisi hacmi, 27 Eylül haftasında 3 milyar 77 milyon dolarlık bir artış gösterdi. Temmuz ayının ortalarında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yabancı para kredileri için uygulanan aylık büyüme sınırını %2’den %1,5’e indirmişti. Bu değişiklik, döviz kredilerinde Temmuz ortasından itibaren 9,2 milyar dolarlık bir artışa işaret ediyor.

  • Döviz Kredileri Hacmi: 27 Eylül haftasında 163,5 milyar dolar
  • Ağustos Ayı Sonu: 160,4 milyar dolar
  • Eylül Ayında Artış: 3 milyar dolar
  • Temmuz Ayında Büyüme Sınırı: %2’den %1,5’e indirilmiştir
  • Temmuz Ortasından İtibaren Artış: 9,2 milyar dolar

Döviz kredilerindeki bu artış, piyasalardaki belirsizlikler ve ekonomik dalgalanmaların etkisiyle devam ederken, finansman kaynaklarına olan talebin ne denli yüksek olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.