Dolar 34,2585
Euro 37,0894
Altın 3.003,80
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

General Motors’un Elektrikli Araç Stratejisinde Değişiklikler

General Motors’un elektrikli araç stratejisinde yapılan değişiklikler, sürdürülebilirlik ve yenilikçilik odaklı yeni hedefleriyle otomotiv endüstrisinde nasıl bir dönüşüm yaratıyor? Detaylar için makalemizi okuyun!

General Motors’un Elektrikli Araç Stratejisinde Değişiklikler
12 Ekim 2024 16:30

General Motors’tan Elektrikli Araç Stratejisine Yönelik Önemli Değişiklikler

General Motors'tan Elektrikli Araç Stratejisine Yönelik Önemli Değişiklikler

Amerikan otomobil devi General Motors (GM), elektrikli araç stratejisinde köklü değişikliklere gidiyor. 2024 yılı itibarıyla elektrikli araç satışlarında kayda değer bir artış sağlamasına rağmen, şirket, bataryalarını Ultium markası altında pazarlama planından vazgeçtiğini duyurdu. Bu karar, GM’nin gelecekteki elektrikli araçlarında daha geniş bir hücre kimyası ve fiziksel format kullanma stratejisine geçiş yapacağını gösteriyor.

Ultium Markasının Tanıtımı

GM, Ultium markasını ilk kez Mart 2020’de tanıtarak, 2023 yılına kadar ABD pazarında 22 yeni elektrikli modelin satışa sunulacağını öngören iddialı bir planın parçası olarak büyük bir yankı uyandırmıştı. Şirket, LG Chem ile birlikte 2,3 milyar dolarlık bir ortak girişim olan Ultium Cells LLC’yi kurarak, tüm markalar genelinde ortak bir batarya ailesi kullanma kararı almıştı. Bu bataryalar, nikel mangan kobalt alüminyum kimyasına sahip olup, 50 kWh kadar küçük hücrelerden, Hummer ve Silverado EV’ler gibi daha büyük modellerde yer alan 200 kWh’ye kadar olan paketler için modüller halinde birleştirilebilen kese hücre formatında tasarlanmıştı.

GM Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mary Barra, Ultium hücrelerinin platformun ömrünün başlarında önemli bir eşik olan 100 dolar/kWh maliyetinin altına düşeceğini ifade etmişti.

Beklentilerin Altında Kalan Gelişmeler

Fakat, GM’nin 2020 yılının başında beklediği gibi süreçler ilerlemedi. Ultium’un tanıtımının, ABD’nin COVID-19’u ulusal acil durum ilan etmesinden sadece iki hafta önce gerçekleşmesi, şirketin planlarını ciddi şekilde etkiledi. Ofis çalışanları evlerine gönderilirken, bazı GM fabrikaları, otomobil ve kamyon üretimi yerine vantilatör ve kişisel koruyucu ekipman üretmeye odaklandı. Bu durum, birçok zaman çizelgesinin geriye kaymasına neden oldu. Ancak elektrikli araçlarla ilgili sıkıntılar bununla sınırlı kalmadı.

Ultium Cells, geniş miktarda hücre üretebilmesine rağmen, bu hücreleri modüller halinde birleştirmesi gereken robotların görevlerini yerine getirememesi, Ultium tabanlı elektrikli araç üretimini önemli ölçüde yavaşlattı. Bu süreç, GM’nin elektrikli araç pazarındaki hedeflerine ulaşmasını zorlaştırırken, şirketin gelecekteki stratejilerini yeniden gözden geçirmesine yol açtı.