Dolar 34,2589
Euro 37,0868
Altın 3.004,07
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Avrupa Merkez Bankası’nın Kredi Anketi Sonuçları ve Faiz İndirimleri

Avrupa Merkez Bankası’nın Kredi Anketi sonuçları, ekonomik görünüm ve kredi koşullarındaki değişiklikler hakkında önemli bilgiler sunuyor. Faiz indirimleri ile ilgili güncel gelişmeleri ve etkilerini keşfedin.

Avrupa Merkez Bankası’nın Kredi Anketi Sonuçları ve Faiz İndirimleri
15 Ekim 2024 16:00

Avrupa Merkez Bankası’nın Kredi Anketi Sonuçları

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro Bölgesi’nde yer alan bankaların katılımıyla düzenlenen “Banka Kredi Anketi”nin yılın üçüncü çeyreğine ait sonuçlarını açıkladı. Bu rapor, Euro Bölgesi’ndeki şirketlerin kredi talebinin, üçüncü çeyrekte ılımlı bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

ECB’nin raporunda, bankaların son iki yıldır uyguladığı sıkı kredi verme standartlarının, üçüncü çeyrek itibarıyla firmalar için değiştirilmediği vurgulandı. Ayrıca, geçen yıla kıyasla daha düşük faiz oranlarının, şirketlerin kredi taleplerini artırdığına dikkat çekildi.

Konut kredilerine olan talebin güçlü bir şekilde toparlandığı ve tüketici kredisi için ise daha ılımlı bir artışın gözlemlendiği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

  • Kredi standartları: Hane halkına konut alımı için verilen kredilerde gevşetilirken, tüketici kredilerinde sıkılaştırma yapıldı.
  • Konut kredisi talebi: Beklenen faiz indirimleri ve konut piyasasına dair iyileşen beklentilerle birlikte güçlü bir şekilde toparlandı.

Bunun yanı sıra, dördüncü çeyrek için finansal kuruluşlar, kredi talebinin artmaya devam etmesini bekliyor. Euro Bölgesi’ndeki bankalar ise, yıl sonunda kredi verme standartlarının sıkılaştırılacağını öngörüyor.

ECB’nin “Banka Kredi Anketi”, Eurosystem aracılığıyla Euro Bölgesi’ndeki bankaların kredi koşullarını değerlendirmesine olanak tanıyor ve yılda dört kez gerçekleştiriliyor. Son anket, 6-23 Eylül tarihleri arasında, toplamda 156 finans kuruluşunun katılımıyla yapıldı.

Diğer yandan, ECB, 12 Eylül tarihinde piyasa beklentileri doğrultusunda yılın ikinci faiz indirimini gerçekleştirdi. Mevduat faizini 25 baz puan, ana refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini ise 60’ar baz puan düşürdü. Bu düzenlemelerle, mevduat faiz oranı %3,75’ten %3,50’ye, refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizi ise %3,65 ve %3,90 seviyelerine indirildi.

ECB’nin bir sonraki faiz toplantısı 17 Ekim’de gerçekleştirilecek. Bu toplantıda, mevduat faizinin 25 baz puan düşürülerek %3,25 seviyesine çekilmesi bekleniyor.