Dolar 34,6052
Euro 36,3656
Altın 2.919,43
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

IMF Genel Müdürü Georgieva’nın Küresel Ekonomi Üzerine Değerlendirmeleri

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, küresel ekonomi üzerindeki son değerlendirmelerini paylaşıyor. Ekonomik büyüme, finansal istikrar ve uluslararası işbirliğine dair öngörüleriyle dikkat çekiyor.

IMF Genel Müdürü Georgieva’nın Küresel Ekonomi Üzerine Değerlendirmeleri
18 Ekim 2024 01:30

IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları Öncesi Georgieva’nın Açıklamaları

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, 21-26 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları öncesinde “Daha iyisini yapabiliriz” başlıklı bir konuşma yaptı. Georgieva, kararlı para politikası eylemleri, tedarik zinciri kısıtlamalarının hafifletilmesi ve gıda ile enerji fiyatlarının ılımlı hale gelmesi gibi faktörlerin birleşiminin fiyat istikrarına katkı sağladığını vurguladı. “Büyük küresel enflasyon dalgası geri çekiliyor.” şeklindeki değerlendirmesiyle, bu durumun küresel ekonomiyi resesyona sürüklemeden gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Georgieva, hem ABD hem de Euro Bölgesi’nde iş gücü piyasalarının düzenli bir şekilde soğuduğunu belirterek, bu dayanıklılığın zamanla inşa edilen güçlü politika ve kurumsal temeller ile uluslararası politika iş birliğinden kaynaklandığını ifade etti. Gelişmiş ve birçok gelişmekte olan pazarda, merkez bankası bağımsızlığı, bankacılık reformları ve dünya genelinde kapasite gelişiminden faydalandıklarını anlattı.

“Orta Doğu’da Büyüyen Çatışma Endişe Verici”

Georgieva, enflasyon oranlarının düşmesine rağmen fiyat seviyelerinin yüksek kalmaya devam ettiğini vurgulayarak, bunun düşük büyüme ve yüksek borç kombinasyonunun zorlu bir geleceğe işaret ettiği bir zamanda gerçekleştiğini belirtti. Zor bir jeopolitik ortamda bulunduklarına işaret eden Georgieva, “Hepimiz Orta Doğu’da büyüyen çatışmadan ve bunun bölgesel ekonomileri ile küresel petrol ve doğal gaz piyasalarını istikrarsızlaştırma potansiyelinden son derece endişe duyuyoruz.” dedi.

Bu durumun, tahminlerin düşük büyüme ve yüksek borç kombinasyonunu işaret ettiği bir zamanda ortaya çıktığını belirten Georgieva, “Orta vadede büyümenin zayıf kalacağı tahmin ediliyor. Pandemi öncesine göre çok düşük değil, ancak yeterince iyi olmaktan da uzak.” şeklinde konuştu. Bu durumun, yoksulluğu ortadan kaldırma veya ihtiyaç duyulan istihdamı yaratma çabalarını da olumsuz etkilediğini kaydetti.

“Artan Kamu Borcu Tabloyu Daha da Sıkıntılı Hale Getiriyor”

Yüksek ve artan kamu borcunun, küresel tabloyu daha da endişe verici hale getirdiğini belirten Georgieva, borç arttıkça düşük gelirli ülkelerde mali alanın orantısız şekilde daraldığına dikkat çekti. Büyük oyuncuların, ulusal güvenlik endişeleriyle hareket ederek giderek daha fazla endüstriyel politika ve korumacılığa başvurduğunu ifade eden Georgieva, “Bundan sonra, ticaret eskisi gibi bir büyüme motoru olmayacak.” dedi.

Hükümetlerin borçları azaltmak ve bir sonraki şoka karşı tamponlarını yeniden oluşturmak için çaba göstermesi gerektiğinin altını çizen Georgieva, bütçelerin konsolide edilmesinin önemine vurgu yaptı. Ülkeler genelinde siyasi söylemin giderek mali genişlemeyi desteklediğini belirterek, geleneksel olarak mali açıdan muhafazakar olan siyasi partilerin bile borç al harca eğilimi geliştirdiğini anlattı.

Reform Vurgusu

Georgieva, orta vadede büyümenin önemine dikkat çekerek, iş gücü piyasasına, sermayenin harekete geçirilmesine ve üretkenliğin artırılmasına yönelik reformlara odaklanılması gerektiğini ifade etti. Entegre bir ekonomik topluluğun üyeleri olarak, ülkelerin kendi karşılaştırmalı üstünlüklerinden faydalanarak birlikte çok şey yapabileceğini dile getirdi. Ticaret, iklim değişikliği ve yapay zeka gibi alanlarda ülkelerin birlikte çalışmayı yeniden öğrenmesi gerektiğini kaydetti.