Dolar 34,2589
Euro 37,0868
Altın 3.004,07
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Elektrikli Araç Satışlarında Rekor Büyüme: Eylül 2023 Raporu

Eylül 2023’te elektrikli araç satışlarında kaydedilen rekor büyümeyi keşfedin. Sektördeki gelişmeler, tüketici eğilimleri ve gelecekteki projeksiyonlar hakkında detaylı bilgilerle dolu bu raporu kaçırmayın!

Elektrikli Araç Satışlarında Rekor Büyüme: Eylül 2023 Raporu
22 Ekim 2024 12:30

Dünya Elektrikli Araç Satışlarında Rekor Büyüme

Dünya Elektrikli Araç Satışlarında Rekor Büyüme

Haber Merkezi, Pazar araştırma şirketi Rho Motion’ın verilerine göre, eylül ayında dünya genelinde satılan tamamen elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araç sayısı 1,69 milyona ulaşarak önemli bir başarı kaydetti. Bu durum, eylül ayında pazarın %30,5’lik bir büyüme ile rekor kırdığını gösteriyor. Bu artışın arkasında, özellikle Çin’in ağustos ayındaki rekor satış rakamlarını aşması ve Avrupa pazarındaki sürekli büyüme etkili oldu.

Çin, Elektrikli Araç Pazarında Liderliğini Sürdürüyor

Çin, eylül ayında 1,12 milyon elektrikli araç satışı gerçekleştirerek pazar liderliğini korumayı başardı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre %47,9’luk bir artışı temsil ediyor. Rho Motion veri yöneticisi Charles Lester, Çin pazarında elektrikli araç penetrasyonunun beklenenden daha hızlı bir şekilde arttığını ve satışların yıl sonuna kadar her ay yeni rekorlar kırabileceğini belirtti.

Avrupa, Büyümeye Devam Ediyor

Avrupa’da ise elektrikli araç satışları eylül ayında %4,2 artarak 0,3 milyon adede ulaştı. Bu artışta, Birleşik Krallık’taki %24’lük sıçrama ve İtalya, Almanya ve Danimarka’daki olumlu satış rakamları önemli rol oynadı. Almanya’nın yıllık %7’lik büyümesi, Avrupa pazarı için umut verici bir sinyal olarak değerlendiriliyor.

ABD, Seçim Öncesinde Temkinli

ABD ve Kanada’da elektrikli araç satışları, eylül ayında %4,3 artış göstererek 0,15 milyon adede ulaştı. Lester, ABD pazarındaki büyümenin, 5 Kasım’daki seçimler öncesinde yavaş ve istikrarlı bir seyir izlediğini ve bu durumun gelecekteki trendleri tahmin etmeyi zorlaştırdığını ifade etti.

Avrupa İçin Tahminler Güncellendi

Rho Motion, Avrupa’daki elektrikli araç satışlarına ilişkin tahminlerini güncelledi. Otomotiv araştırma lideri William Roberts, 2025 yılında 3,78 milyon, 2030 yılında ise 9,78 milyon elektrikli araç satışı beklediklerini açıkladı. Bu yeni rakamlar, önceki tahminlere göre sırasıyla %24 ve %19 daha düşük bir öngörü sunuyor.