Dolar 34,2418
Euro 37,0780
Altın 3.013,52
BİST 8.882,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Dünya Genelinde Elektrikli Araç Satışlarının Artışı ve Gelecek Tahminleri

Dünya genelinde elektrikli araç satışlarının artışı, çevre dostu ulaşımın önemini artırıyor. Bu içerikte, elektrikli araçların satış trendleri ve gelecekteki tahminler hakkında kapsamlı bilgiler bulabilirsiniz.

Dünya Genelinde Elektrikli Araç Satışlarının Artışı ve Gelecek Tahminleri
24 Ekim 2024 09:30

Dünya Elektrikli Araç Satışlarındaki Büyüme

Dünya Elektrikli Araç Satışlarındaki Büyüme

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2024 Dünya Enerji Görünümü raporuna göre, bu yılın ilk yarısında dünya genelinde 7 milyon elektrikli araç satışı gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre %25’lik bir artış göstermektedir. Özellikle Çin, elektrikli araç satışlarındaki bu olumlu büyümenin %80’ini oluşturuyor. Yılın ilk yarısında kaydedilen 7 milyon elektrikli aracın 4 milyonu yalnızca Çin’de satılmıştır.

Yıl Sonu Tahminleri

Küresel elektrikli araç satışlarının yıl sonuna kadar 17 milyona ulaşması bekleniyor. Bu durumda elektrikli araçların, toplam küresel otomobil filosundaki payının yıl sonunda yaklaşık %5’e yaklaşacağı öngörülüyor. 2023 yılı içerisinde beklenen 17 milyon elektrikli araç satışının 10 milyonunun yine Çin pazarında gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

Elektrikli araç satışlarında görülen bu güçlü artış trendinin devam etmesi halinde, 2030 yılı itibarıyla dünya genelinde satılan her iki araçtan birinin elektrikli olması bekleniyor. IEA’nın net sıfır emisyon hedeflerine uyumlu senaryosunda, 2030 yılına kadar elektrikli araçların toplam satışların üçte ikisini oluşturacağı öngörülüyor.

Böyle bir büyümenin gerçekleşmesi durumunda, artan talebi karşılayabilmek amacıyla bugünden 2030 yılına kadar elektrikli araç şarj altyapısına yaklaşık 1 trilyon dolar yatırım yapılması gerekecek. Bu durum, elektrikli araçların yaygınlaşması ve sürdürülebilir bir geleceğin sağlanması açısından kritik bir öneme sahiptir.