Dolar 34,2982
Euro 37,0995
Altın 3.009,02
BİST 8.945,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Sal 18°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 20°C

Çin Merkez Bankası Yeni Likidite Aracı ile Piyasalara Destek Sağlıyor

Çin Merkez Bankası, yeni likidite aracıyla piyasalara destek sağlıyor. Ekonomik istikrarı artırmayı hedefleyen bu adım, yatırımcılar ve piyasa analistleri tarafından yakından takip ediliyor.

Çin Merkez Bankası Yeni Likidite Aracı ile Piyasalara Destek Sağlıyor
28 Ekim 2024 08:00

Çin Merkez Bankası’ndan Yeni Likidite Aracı

Çin Merkez Bankası (PBOC), yıl sonuna doğru trilyonlarca yuan değerindeki kredilerin sona ermesinden önce, piyasalara daha fazla likidite enjekte etmek ve bankacılık sistemindeki kredi akışını desteklemek amacıyla yeni bir kredi aracı başlattı. Bankanın yaptığı açıklamada, “bankacılık sisteminde makul miktarda likidite sağlamak ve merkez bankasının politika araç setini daha da zenginleştirmek” için açık piyasa doğrudan ters repo işlemleri imkanının aktif hale getirildiği duyuruldu.

Yaklaşık 2,9 trilyon yuan (406,58 milyar dolar) tutarındaki orta vadeli kredilerin, şu andan Aralık sonuna kadar vadesinin dolması bekleniyor. Bu durum, bankaların yatırımları finanse etmede zorluk yaşamasına ve dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’deki zayıf büyümeyi canlandırma çabalarının sekteye uğramasına neden olabilir.

Duyuruda, yeni aracın bir yıldan daha kısa bir vadeye sahip olacağı, genellikle yedi, 14 veya 28 günlük vadelere sahip olan, günlük olarak yürütülen ve normalde teminat gerektiren standart ters repo işlemlerinden daha uzun bir vade sunacağı vurgulandı.

  • PBOC’nin amacı: Piyasalara likidite sağlamak
  • Beklenen kredi vadesi: Aralık sonuna kadar
  • Ekonomik etkisi: Zayıf büyüme ve yatırım zorlukları
  • Yeni aracın vade özellikleri: Normal ters repo işlemlerinden daha uzun