Dolar 34,2757
Euro 37,0925
Altın 3.010,85
BİST 8.945,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Sal 18°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C

Küresel Piyasalardaki Gelişmeler ve Çin Merkez Bankası’nın Yeni Stratejileri

Küresel piyasalardaki son gelişmeleri ve Çin Merkez Bankası’nın yeni stratejilerini keşfedin. Ekonomik dalgalanmalar, para politikaları ve piyasa tepkileri hakkında güncel bilgilerle dolu bir içerik sizi bekliyor.

Küresel Piyasalardaki Gelişmeler ve Çin Merkez Bankası’nın Yeni Stratejileri
28 Ekim 2024 09:30

Küresel Piyasalardaki Gelişmeler

Küresel finans piyasaları, bu hafta ABD ve Euro Bölgesi’nin büyüme verileri, Fed’in enflasyon göstergeleri, Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararları ve ABD’nin istihdam rakamları ile bazı büyük teknoloji şirketlerinin bilanço raporları gibi önemli gelişmelerle yakından takip ediliyor. Wall Street borsaları, geçen hafta karışık bir seyir izleyerek kapanırken, vadeli işlemlerde ise yukarı yönlü hareketler gözlemleniyor.

Bloomberg Dolar Endeksi, geçen haftayı %0,8’lik bir artışla tamamlayarak, ardışık dört haftalık kazancını %3’ün üzerine taşıdı. Ayrıca, ABD 10 yıllık tahvil getirisi, geçen hafta 16 baz puan yükseldikten sonra bu sabah 3 baz puan daha artarak %4,2720 seviyesine ulaştı.

Asya piyasalarında ise karışık bir hava hâkim. Japon yeni, iktidar partisinin parlamentonun alt kanadında çoğunluğu elde edememesi sonucunda son üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Nikkei 225 endeksi, yendeki düşüşün ihracatçı şirket hisselerini desteklemesi sayesinde %2 oranında bir artış kaydetti. Ancak, Çin borsa endekslerinde düşüşler yaşanmakta.

Brent petrolün varil fiyatı, İsrail’in İran’a yönelik misilleme saldırısının petrol tesislerini hedef almayıp askeri bölgelerle sınırlı kalmasının ardından %4’ten fazla bir düşüş gösterdi. Bununla birlikte, Citi, 6-12 aylık Brent petrol fiyat tahminini 72 dolardan 60 dolara düşürdü.

Çin’de Yeni Tahvil İhraç Araçları

Çin Merkez Bankası (PBOC), finansal sistemdeki likiditeyi daha etkin bir şekilde yönetebilmek amacıyla para politikası araç setini genişletiyor. Bankanın yaptığı açıklamaya göre, PBOC, bir yıldan daha kısa bir süre için birincil satıcılarla aylık olarak doğrudan ters repo anlaşmaları gerçekleştirecek. Bu yeni stratejinin, bankacılık sisteminde makul bir likidite seviyesinin korunmasını ve para politikası araç setinin zenginleştirilmesini hedeflediği belirtiliyor.

Hong Kong’daki Standard Chartered Bank’ın Çin makro stratejisi başkanı Becky Liu, bu yeni aracın bankalararası piyasaya daha uzun vadeli likidite sağlama potansiyeline sahip olduğunu ve tahvil ihracında beklenen artışa katkıda bulunabileceğini ifade etti. Liu, “Doğrudan reponun temelinde tahvillerin alım satımı yatıyor. Böylece bankalar daha uzun vadeli likiditeyi serbest bırakabilir,” dedi ve ekledi, “PBOC, bankaları ileride devlet tahvili ihraçlarının artmasını kolaylaştırmaları için hazırlayabilir.”

Öte yandan, Çin’deki sanayi firmalarının eylül ayı karları, deflasyonist baskıların etkisiyle daha hızlı bir şekilde geriledi. Pazar günü açıklanan verilere göre, ağustos ayında %17,8 düşen sanayi karları, eylülde %27,1 azalmış durumda.