Dolar 34,2757
Euro 37,0925
Altın 3.010,85
BİST 8.945,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Sal 18°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C

AB ve Çin Arasındaki Elektrikli Araç Tarifeleri Müzakereleri

AB ve Çin arasındaki elektrikli araç tarifeleri müzakereleri, küresel ticaretin geleceğini şekillendiriyor. Bu süreçteki gelişmeler, otomotiv endüstrisini ve sürdürülebilir enerji politikalarını nasıl etkileyecek? Detaylar için tıklayın!

AB ve Çin Arasındaki Elektrikli Araç Tarifeleri Müzakereleri
28 Ekim 2024 11:00

AB ve Çin Arasındaki Elektrikli Araç Tarifeleri Üzerine Görüşmeler Devam Ediyor

AB ve Çin Arasındaki Elektrikli Araç Tarifeleri Üzerine Görüşmeler Devam Ediyor

Avrupa Birliği (AB) ve Çin, elektrikli araç tarifeleri konusunda olası bir ticaret savaşını önlemek amacıyla yoğun müzakerelere devam ediyor. AB, Çin’de üretilen elektrikli araçlara yönelik anti-sübvansiyon soruşturmasının sonucunda, bu araçlara yüzde 35,3’e kadar ek gümrük vergisi uygulamayı planlıyor. Ancak, her iki tarafın da tarifelere alternatif çözümler bulmak için görüşmelere devam edeceği belirtiliyor.

TARİFELERE ALTERNATİF ÇÖZÜMLER ARANIYOR

Taraflar, tarifelere alternatif olarak Çinli üreticilerden veya Avrupa’daki yatırımlardan gelebilecek asgari fiyat taahhütlerini değerlendirmekte. AB Ticaret Bakanı Valdis Dombrovskis ile Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao arasında yapılan görüntülü görüşmenin ardından, kısa süre içerisinde daha teknik müzakerelerin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

UZLAŞMA ÇABALARI SÜRÜYOR

27 üyeli AB’nin ticaret politikasını yöneten Avrupa Komisyonu, Çinli yetkililerle toplamda sekiz tur teknik müzakere gerçekleştirdi. Ancak, taraflar arasında hala “önemli boşluklar” olduğu vurgulanıyor. Çin Ticaret Bakanlığı, Pekin’in AB ekibinin en kısa sürede Çin’e gelmesini memnuniyetle karşılayacağını ve her iki tarafın da fiyat taahhütlerinin anlaşmazlıkların çözümünde etkili olabileceği konusunda hemfikir olduğunu bildirdi.