Dolar 34,6052
Euro 36,3656
Altın 2.919,43
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

2025 Yatırım Programında Bireysel Emeklilik Sistemi Reformları

2025 Yatırım Programında Bireysel Emeklilik Sistemi Reformları hakkında detaylı bilgi edinin. Yeni reformların emeklilik planlarına etkileri, avantajları ve gelecekteki beklentileri keşfedin.

2025 Yatırım Programında Bireysel Emeklilik Sistemi Reformları
30 Ekim 2024 10:30

Cumhurbaşkanlığı’nın 2025 yatırım programı, yurt içi tasarruflar bölümünde bireysel emeklilik sistemine (BES) yönelik önemli reform hedeflerini içermektedir. Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan bu program, BES’te uygulanan kesintilerin sadeleştirilmesi ve azaltılması amacıyla çeşitli tedbirler öngörmektedir.

Bu çerçevede, BES alanındaki yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı öğrencilerin, sistemdeki katılımlarını artırmak ve bu sistemde kalmalarını teşvik etmek için çeşitli yenilikçi uygulamaların hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Bu düzenlemeler, genç bireylerin tasarruf bilincini artırmayı ve emeklilik dönemlerinde daha güvenli bir finansal gelecek sağlamayı hedeflemektedir.

Ayrıca, kamuoyunda sıkça tartışılan tamamlayıcı emeklilik sistemi ile ilgili de önemli bir düzenleme yer almaktadır. Programa göre, otomatik katılım sisteminin işveren katkısını da içeren bir ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği belirtilmektedir. Bu bağlamda, tamamlayıcı emeklilik sisteminin kurulması için gerekli mevzuat çalışmalarına başlanması planlanmaktadır.

Özetle, bireysel emeklilik sisteminde gerçekleştirilecek bu reformlar, hem tasarrufları artırmayı hem de farklı yaş gruplarındaki bireylerin emeklilik sistemine daha aktif katılımını sağlamayı amaçlamaktadır. Önümüzdeki dönemde bu alandaki düzenlemelerin hayata geçirilmesi ile birlikte, Türkiye’nin emeklilik sisteminin daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir yapıya kavuşturulması hedeflenmektedir.