TCMB Faiz Kararını Sabit Tutarken İndirim Sinyalleri Verdi
TCMB, faiz kararını sabit tutarken indirim sinyalleri vererek piyasalarda merak uyandırdı. Ekonomik gelişmeler ve enflasyon beklentileri doğrultusunda atılacak adımlar hakkında detayları keşfedin.
TCMB Faiz Kararını Sabit Tuttu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faiz oranını yüzde 50 seviyesinde korudu. Ancak, karar metninde yer alan ifadeler, piyasalara faiz indirimlerinin yakın olduğunu düşündürdü. Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin büyük bir kısmı, faizin bu seviyede sabit kalmasını bekliyordu.
TCMB, Ekim ayı itibarıyla enflasyonun ana eğiliminde gözlemlenen düşüşü vurgularken, son çeyreğe dair göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve bu durumun enflasyondaki düşüşü destekleyici bir etki yarattığını belirtti. Temel mal enflasyonunun düşük seyretmesi sürerken, hizmet enflasyonunda iyileşme sinyallerinin belirginleştiği ifade edildi. Ancak, geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyri dikkat çekiyor.
TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında iyileşme eğilimi gözlemlendiğini, ancak bu durumun dezenflasyon süreci açısından hala risk unsuru oluşturduğunu belirtti. “Faiz seviyesi, öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir.”
Para politikasındaki kararlı tutumun, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme sağlanarak, aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği ifade edildi. TCMB, maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu süreçte önemli katkı sağlayacağını vurguladı. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanmadan ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsamadan sıkı para politikası duruşunun devam edeceği belirtildi.
TCMB, politika faizinin seviyesinin, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri dikkate alınarak, öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde şekillendirileceğini ifade etti. Ayrıca, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdürdüğünü yineledi. Karar metninde, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili bir şekilde kullanılacağı da belirtildi.
Ekonomistlerin Değerlendirmeleri
Bloomberg HT yayınına katılan HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy, TCMB’nin kararını değerlendirirken, “Merkez Bankası, Eylül ayında enflasyonun ana eğiliminin biraz yükseldiğini belirtmişti. Ekim ayı için bu ifadeyi yumuşattıklarını görüyoruz. Hizmet enflasyonunun da düşmesini bekliyorlardı. Enflasyon konusunda daha olumlu bir mesaj veriliyor gibi” dedi.
TOBB ETÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fatih Özatay ise yapılan değişikliklerin olumlu yönde olduğunu ve faiz indirimi sinyalinin verildiğini ifade etti. Özatay, “Birçok olumlu değişiklik var; faiz indirimi sinyali geliyor. Ekim ayında düşüş gözlemlendiği, Eylül ayında ise yükseldiği belirtiliyor. Hizmet enflasyonunda iyileşmenin belirginleştiği söyleniyor, bu daha önce ‘Gerçekleşmesi beklenmektedir’ şeklindeydi. Olumlu bir değişim var. Beklentilerle ilişkili paragrafta da iyileşme eğilimi sergilemekten bahsediliyor; bu daha önce yoktu. Dolayısıyla üç tane değişiklik var ve hepsi de olumlu yönde” değerlendirmesini yaptı.
Likidite Mesajları ve Gelecek Beklentileri
TCMB, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceğini belirtti. Likidite koşullarının olası gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izleneceği mesajını da yineledi. TCMB, sterilizasyon araçlarının etkili şekilde kullanılmaya devam edileceğini ifade etti.
TCMB, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceğini taahhüt etti.