Dolar 34,2613
Euro 37,0549
Altın 3.012,23
BİST 8.779,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

AB Ülkelerinin Bankacılık Sektörüne Yönelik Rekabet Gücü Çağrısı

AB ülkelerinin bankacılık sektöründe rekabet gücünü artırmak için atılacak adımlar ve stratejiler üzerine kapsamlı bir inceleme. Sektördeki yenilikçi yaklaşımlar ve global rekabetin etkileri üzerine derinlemesine bir bakış.

AB Ülkelerinin Bankacılık Sektörüne Yönelik Rekabet Gücü Çağrısı
5 Ekim 2024 00:30

AB Ülkelerinin Bankacılık Sektörüne Yönelik Çağrıları

Almanya, Fransa ve İtalya, Avrupa Birliği’ni finansal düzenlemeler konusunda daha temkinli olmaya ve bunun yerine bankacılık sektörünün rekabet gücünü artırmaya odaklanmaya davet ediyor. Bu üç büyük ekonomi, bankaların diğer sektörlerle eşit bir rekabet ortamına sahip olması için Avrupa Birliği’nin mevcut bazı kurallarını hafifletmesini talep ediyor.

Aynı zamanda, önümüzdeki dönemde göreve başlayacak Avrupa Komisyonu’na, kısa ve orta vadede finans alanında “yeni büyük ölçekli girişimler başlatmaktan kaçınması” yönünde bir çağrıda bulunuyorlar. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bu hafta yaptığı uyarıda, aşırı düzenlemenin Avrupa’nın rekabet gücünü tehlikeye atabileceği vurgusu dikkat çekiyor. Bu bağlamda, Avrupa Birliği, düzenleyici eğilimleri nedeniyle eleştirilerin hedefi haline geldi.

Öte yandan, ABD, Basel Endgame olarak bilinen kriz sonrası bankacılık reformları için önerilen en son paketin uygulanmasına yönelik önerilerini önemli ölçüde geri çekerken, İngiltere’nin aynı kuralların nihai versiyonu, bankalar tarafından daha olumlu bir şekilde karşılandı. Bu durum, Avrupa’nın finans sektöründeki rekabet gücünün artırılması gerektiğine dair çağrıları daha da ön plana çıkarıyor.

Almanya, Fransa ve İtalya’nın 24 Eylül tarihli mektubunda, “Başta bankacılık olmak üzere finans sektörünün rekabetçiliğine daha güçlü bir vurgu yapılmasını” istedikleri ifade ediliyor. Hükümetler, mektupta “Son zamanlarda, Avrupa’nın azalan rekabet gücünü tersine çevirmek gibi ortak bir hedefi paylaşan birçok girişim ortaya atıldı. Ancak, finans sektörü bu süreçten muaf tutulmamalıdır” şeklinde görüş belirtiyorlar.