Dolar 34,2418
Euro 37,0780
Altın 3.013,52
BİST 8.882,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Asya-Pasifik Hisselerinde Yükseliş ve Çin’in Bankalara Sermaye Enjeksiyonu Planı

Asya-Pasifik hisselerinde yaşanan yükseliş ve Çin’in bankalara yönelik sermaye enjeksiyonu planı üzerine derinlemesine bir analiz. Ekonomik trendler, piyasa etkileri ve yatırım fırsatlarını keşfedin.

Asya-Pasifik Hisselerinde Yükseliş ve Çin’in Bankalara Sermaye Enjeksiyonu Planı
26 Eylül 2024 09:00

Asya-Pasifik Hisselerinde Yükseliş

Hafta boyunca Çin teşviklerinin olumlu etkisiyle Asya-Pasifik borsa endeksleri, özellikle teknoloji sektöründeki güçlü performansla yükseliş gösterdi. Japonya’nın Nikkei 225 endeksi, Hong Kong’un Hang Seng endeksi ve Güney Kore’nin Kospi endeksi, günlük bazda yüzde 2’nin üzerinde artış kaydetti. Bunun yanı sıra, MSCI Asya Pasifik endeksi de son iki yılın en yüksek seviyelerine tırmanarak yatırımcıların dikkatini çekti.

Çin’in CSI 300 endeksi, yedinci işlem gününde de pozitif bir seyir izleyerek yatırımcıların güvenini artırdı. Hong Kong’da işlem gören Çin hisseleri endeksi ise üst üste 10. kez yükselerek, son altı yılın en uzun artış serisini gerçekleştirdi. Çarşamba günü, iki günlük yükselişi sonlanan S&P 500 endeksinde vadeliler artıda kalmaya devam ediyor. Teknoloji hisselerine olan ilginin artmasıyla birlikte, Nasdaq 100 vadelileri de yüzde 0,8 oranında değer kazandı.

Bununla birlikte, Bloomberg Dolar Endeksi, Çarşamba günü kaydedilen yüzde 0,7’lik yükselişin ardından negatif bir bölgeye geçti. Çarşamba günü gerçekleştirilen beş yıl vadeli tahvil ihalesi nedeniyle yükselişe geçen ABD tahvil getirileri, sabah saatlerinde tüm vadelerde yatay bir seyir izlerken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 3,78 seviyesinde işlem gördü.

Çin’de Dev Bankalara Sermaye Enjeksiyonu Planı

Çin, ekonomik teşvik paketi çerçevesinde en büyük bankalarına 1 trilyon yuana kadar (yaklaşık 142 milyar dolar) sermaye enjeksiyonu yapmayı değerlendiriyor. Konuya yakın kaynakların Bloomberg’e aktardığı bilgilere göre, bu sermaye enjeksiyonunun büyük bir kısmı yeni ihraç edilecek devlet tahvillerinden finanse edilecek. Eğer bu plan hayata geçerse, Çin, 2008 finans krizinden bu yana büyük bankalarına ilk kez böyle bir sermaye enjeksiyonu gerçekleştirmiş olacak.

Son yıllarda, ICBC (Endüstri ve Ticaret Bankası) ve Bank of China gibi büyük bankalar, artan sorunlu krediler, azalan karlar ve rekor düşük marjlarla başa çıkmakta zorlanıyordu. Ancak, bu haber üzerine ICBC ve BOC hisseleri, gün içindeki kayıplarını telafi ederek bir toparlanma sürecine girdi.