Dolar 34,2764
Euro 37,0675
Altın 2.999,82
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Avrupa Hükümetlerinin Banka Hisseleriyle İlgili Stratejileri

Bu makalede, Avrupa hükümetlerinin banka hisseleriyle ilgili stratejilerini ve bu stratejilerin piyasalara etkilerini inceleyin. Ekonomik istikrar, regülasyonlar ve yatırım fırsatları üzerine derinlemesine bir bakış.

Avrupa Hükümetlerinin Banka Hisseleriyle İlgili Stratejileri
15 Eylül 2024 14:30

Avrupa’daki hükümetler, küresel mali krizin etkilerini aşmak için çeşitli önlemler geliştirmeye devam ederken, geçen yıl kurtarılan banka hisselerinin toplamda 16 milyar euroyu aşan bir miktarını piyasaya sürdü. Financial Times’ın derlediği verilere göre, yüksek faiz oranlarının hisse senedi fiyatlarındaki artışı tetiklemesiyle birlikte, hükümetlerin banka hisselerini elden çıkarma işlemleri son 12 ayda hız kazanmış durumda. Federated Hermes Finansal Krediler Müdürü Filippo Alloatti, bu süreçte hükümetlerin, “Bankalarda hisse sahibi olma deneyimi, zararları erken kesmenin önemini öğretti; zira yatırımların tamamen geri kazanılması her zaman gerçekçi olmayabilir” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

Özellikle Yunanistan ve İtalya’nın kurtarılan büyük bankalarını yıl sonuna kadar özel sektöre iade etme planları, İngiltere ve İrlanda’nın da önümüzdeki yıl hisselerini elden çıkarma olasılığı, önümüzdeki aylarda daha fazla satış yapılabileceğini gösteriyor. Bu satışlar, sektördeki rekabeti artırarak, diğer bankalar için de fırsatlar yaratıyor.

  • UniCredit, Alman hükümetinden Commerzbank’ın yüzde 4,5 hissesini 702 milyon euro karşılığında satın alarak, elindeki hissesini yüzde 9’a yükseltti.

İngiltere’deki Büyük Çıkış

Yunan hükümeti, uzun süredir devam eden borç krizi döneminde en büyük dört kredi kuruluşuna 50 milyar euro yatırım yapmıştı. Geçtiğimiz yıl, Alpha Bank, Eurobank ve Piraeus Bank’ı satarak toplamda 1,7 milyar eurodan fazla gelir elde etti. Ayrıca, National Bank’taki 1 milyar euroluk hissesini de elden çıkardı ve önümüzdeki haftalarda şirketteki kalan yüzde 18 hissesini satmayı planlıyor.

Geçen yıl en büyük satış işlemini gerçekleştiren hükümet, NatWest’ten 5,5 milyar sterlinlik (yaklaşık 6,5 milyar euro) hisse senedini elden çıkaran İngiltere Hazinesi oldu. İngiliz hükümeti, o dönemde Royal Bank of Scotland olarak bilinen NatWest’e 45,5 milyar sterlin yatırım yaparak, 2008 ve 2009 yıllarındaki kurtarma paketlerinde şirketin yüzde 84 hissesini almıştı. O zamandan bu yana, hükümet, elindeki hisseleri aşamalı olarak satarken, aynı zamanda önemli temettüler de elde ediyor. Kalan yüzde 18 hissenin piyasa değeri ise yaklaşık 5 milyar sterlin civarında.