Dolar 34,2764
Euro 37,0675
Altın 2.999,82
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

BDDK’dan Yeni Sermaye Yeterliliği Düzenlemeleri

BDDK, yeni sermaye yeterliliği düzenlemeleri ile bankacılık sektöründe istikrarı artırmayı hedefliyor. Bu değişikliklerin bankaların finansal sağlıklarına ve piyasalara etkilerini keşfedin.

BDDK’dan Yeni Sermaye Yeterliliği Düzenlemeleri
21 Eylül 2024 00:00

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarına ilişkin yeni kararlar aldığını duyurdu. Kurumun yaptığı açıklamada, finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması ile kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasının önemine vurgu yapıldı. Bu doğrultuda, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında bireysel kredilere ve konut kredilerine, uluslararası minimum standartlara oranla daha ihtiyatlı risk ağırlıkları uygulandığı hatırlatıldı.

Açıklamada şu ifadeler öne çıktı: Tüketicilere kullandırılan binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri, taşıt teminatlı krediler, ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları ve konut edinimi amacıyla kullandırılan ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan kredilere ilişkin daha ihtiyatlı risk ağırlıkları belirlenmiştir. 31 Temmuz 2023 tarihli ve 10630 sayılı Kurul Kararı ile 24 Ağustos 2023 tarihli ve 10655 sayılı Kurul Kararının iptal edilip, bu kredilere Yönetmelikte belirlenen risk ağırlıklarının uygulanmasına karar verilmiştir.

Ek Risk Ağırlıkları Uygulaması

BDDK, 31 Temmuz 2023 tarihinde yaptığı düzenlemeyle, sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarını, ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ve taşıt teminatlı krediler açısından artırma kararı almıştı. Bu bağlamda, standart yaklaşımın kullanılması durumunda bankaların risk ağırlıklarının %150 olarak uygulanması, kredi faizlerinde bir artışa neden olmuş ve dolayısıyla kredi arzında bir daralma yaşanmasını hedeflemiştir. Bu durum, iç talebi de sınırlayıcı bir etki yaratmıştır.

Önceki Oranlara Dönüş

Son alınan karar ile BDDK, daha önceki düzenlemelerde kullanılan risk ağırlıklarına dönüş yaptı. Düzenleme öncesinde, kredi kartları için 1-6 ay vadede %100, 6 aydan uzun vadede %150; ihtiyaç kredileri için 1-12 ay vadede %100, 12 aydan uzun vadelerde %150 ve taşıt kredileri için risk ağırlığı %75 seviyesinde uygulanmaktaydı.