Dolar 34,2613
Euro 37,0549
Altın 3.012,23
BİST 8.779,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Çin Ekonomisinde Yavaşlama ve İşsizlik Endişeleri

Çin ekonomisindeki yavaşlama ve artan işsizlik endişeleri, küresel piyasalarda dalgalanmalara yol açıyor. Bu süreçte neler yaşanıyor, etkileri ve gelecekteki olasılıklar hakkında bilgi edinin.

Çin Ekonomisinde Yavaşlama ve İşsizlik Endişeleri
16 Eylül 2024 09:30

Çin’de işsizlik oranı son altı ayın en yüksek seviyesine ulaşarak, ekonomideki zayıflığın sinyallerini vermeye devam ediyor. Tüketim ve yatırım verileri, Ağustos ayında beklentilerin üzerinde bir yavaşlama gösterdi. Bu durum, hükümetin yıl sonu büyüme hedefinin tutmayacağına dair endişeleri artırdı ve ekonomiyi desteklemek amacıyla teşvik adımları atılması gerektiği yönündeki çağrıların sayısını artırdı.

Verilerin açıklanmasından yalnızca birkaç saat önce, Çin Merkez Bankası (PBOC), hayal kırıklığı yaratan kredi verileri ışığında nadir bir açıklama yaparak deflasyonla mücadelenin daha yüksek bir öncelik haline geleceğini belirtti ve bu da daha fazla parasal genişleme sinyali olarak yorumlandı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. başekonomisti Raymond Yeung, “Ağustos verileri, üst yönetimin büyük bir teşvik paketi başlatmaya istekli olmadığı takdirde, 2024 yılında yüzde 5 civarında olan resmi büyüme hedefine ulaşma şansını temelde ortadan kaldırıyor” ifadesini kullandı. ING Bank NV’nin Büyük Çin Baş Ekonomisti Lynn Song ise, “Üçüncü çeyreğin sonuna yaklaştığımız bu günlerde, politika yapıcıların ekonomiyi canlandıracak önlemler alması için zaman daralıyor” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

BNP Paribas SA’nın baş Çin ekonomisti Jacqueline Rong, mevcut verilerin GSYH’nin üçüncü çeyrekte yüzde 4,6-4,7 oranında genişleyeceğini gösterdiğini belirtti. Macquarie Group Ltd. analistleri, Larry Hu’nun da aralarında bulunduğu, mevcut ivmenin aralık döneminde de devam etmesi halinde yıl genelinde büyümenin yüzde 4,6-4,7 aralığında kalacağını ve “yüzde 5 civarındaki hedefin ıskalanacağını” öngörüyor.

Önemli Ekonomik Tahminler ve Değişiklikler

Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Citigroup ekonomistleri, zayıf verilerin ardından Çin için yıllık GSYH tahminlerini, resmi hedefin altına revize etti. Öte yandan, yeni haftanın ilk işlem gününde Fed’in faiz indirimine dair beklentilerin küresel piyasalar üzerindeki etkisi, Çin’de açıklanan zayıf verilerin gölgesinde kaldı.

Asya genelinde Japonya, Çin ve Güney Kore’de finansal piyasalar, tatil nedeniyle işlem görmedi. TSİ 08:12 itibarıyla Hong Kong Hang Seng endeksi, Çin’de açıklanan zayıf verilerin etkisiyle yüzde 0,1 oranında ekside işlem gördü. Yen, dolara karşı Temmuz 2023’ten bu yana en güçlü seviyesine yükselirken, dolar G-10 para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti. Bloomberg Dolar Endeksi ise ocak ayından bu yana en düşük seviyesine yaklaşmış durumda.

BNY’den Bob Savage, Fed’in bu hafta istikrarlı gevşemeye dair şüphe uyandıran yorumlar yapmasının doları güçlendirebileceği ve dünya genelinde finansal koşulları sıkılaştırabileceği öngörüsünde bulundu. Cuma günü yükselişle kapanan Wall Street borsaları, bu sabah vadeli işlemlerde yatay seyrediyor. S&P 500, geçen hafta 2024 yılındaki en iyi haftasını geride bıraktı ve küçük şirketler, büyük teknoloji firmalarından daha iyi bir performans sergiledi.

Geçen hafta boyunca ABD 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirileri, her biri 6 baz puan geriledi. Piyasalar, Fed’in dört yıldan uzun bir süre sonra ilk kez para politikasını gevşetmeye başlamasını beklerken, altın fiyatları rekor seviyelere tırmandı. Ons altın, geçen haftaki yüzde 3,2’lik yükselişin ardından Asya işlemlerinde yüzde 0,4 artışla ons başına 2.589,03 dolara ulaştı.

Döviz piyasasında, Dolar/TL sabah saatlerinde 33,9611 seviyesinden işlem gördü. Hazine ve Maliye Bakanlığı, saat 11:00’de Ağustos ayı merkezi yönetim bütçe dengesi verilerini yayımlayacak ve ayrıca 2 yıl vadeli, 6 ayda bir sabit yüzde 18 kupon ödemeli, 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli, 6 ayda bir yüzde 1,50 reel kupon ödemeli devlet tahvillerinin yeniden ihracını gerçekleştirecektir.