Dolar 34,2613
Euro 37,0549
Altın 3.012,23
BİST 8.779,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisi Üzerine Analiz: 2024 Büyüme ve Enflasyon Tahminleri

Deutsche Bank’ın 2024 Türkiye ekonomisi üzerine yaptığı derinlemesine analizde büyüme ve enflasyon tahminlerini keşfedin. Ekonomik göstergeler, riskler ve fırsatlar hakkında bilgilendirici bir bakış açısı.

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisi Üzerine Analiz: 2024 Büyüme ve Enflasyon Tahminleri
30 Eylül 2024 14:30

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisi Üzerine Analiz

Deutsche Bank, Türkiye ekonomisi ile ilgili yaptığı yeni analizde, ekonomik aktivitede yavaşlama ve enflasyondaki düşüş ivmesinin devam edeceğini öngörüyor. Bankanın ekonomisti Yiğit Onay tarafından hazırlanan raporda, sürdürülebilir olmayan bir genişleme döneminin ardından, iç talepte beklenen ılımlılığa bağlı olarak Türkiye ekonomisinin 2024 yılında soğumasını beklediklerini ifade etti.

Onay, son beş yıl içerisinde Türkiye’nin ortalama olarak yaklaşık yüzde 5 büyüme kaydettiğini belirterek, 2024 yılı için büyüme tahminlerinin yüzde 3 seviyesinde olduğunu vurguladı. Ayrıca, iç talepte beklenen yavaşlama ve para birimindeki reel değerlenmenin enflasyonun yılın geri kalanında daha da düşmesine yol açacağını dile getirdi. Bankanın 2024 yılı sonu için enflasyon tahmini ise yüzde 42 olarak belirlendi.

Onay, mevcut politika çerçevesinin korunması durumunda, enflasyonun 2025 yılı sonunda yüzde 23 civarına gerileyeceğini öngördü. Analiz notunda, para politikasına ilişkin önemli değerlendirmelere de yer verildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ilk çeyrekte artan enflasyonist baskılara, hem makro ihtiyati politika tedbirleri hem de faiz artırımı yoluyla kararlı bir şekilde yanıt vererek sıkı duruşunu sürdürdüğünü belirtti.

Onay, TCMB’nin bilanço dışı yükümlülükleri, kırılgan beklentiler ve enflasyondaki güçlü ataletin, temkinli bir duruş gerektireceğini ifade ederek, politika faizinin son çeyreğin ortasına kadar yüzde 50 seviyesinde sabit kalmasını beklediğini belirtti. Ayrıca, TCMB’nin Kasım ayında politika faizini 250 baz puan indirerek gevşetmeye başlayacağını tahmin ettiklerini ve 2024 yılı sonu için politika faizi beklentilerinin yüzde 45 olduğunu sözlerine ekledi.