Dolar 34,2329
Euro 37,1277
Altın 3.009,16
BİST 8.872,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Enerjisa Üretim’e Yenilenebilir Enerji İçin 1 Milyar Dolar Kredi

Enerjisa Üretim, yenilenebilir enerji projelerini desteklemek amacıyla 1 milyar dolarlık kredi aldığını açıkladı. Bu finansman, sürdürülebilir enerji hedeflerine ulaşmak ve çevre dostu projeleri hızlandırmak için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Enerjisa Üretim’e Yenilenebilir Enerji İçin 1 Milyar Dolar Kredi
24 Ekim 2024 18:00

Enerji Üretiminden Yenilenebilir Enerji İçin Büyük Kredi

Hacı Ömer Sabancı Holding AŞ, yenilenebilir enerji kaynakları alanında 1 milyar doları aşan bir kredi sağladığını duyurdu. Yapılan açıklamada, bu finansmanın Enerjisa Üretim’in Türkiye’nin yenilenebilir enerji pazarındaki liderliğini güçlendirmeye yönelik hedefleri doğrultusunda kullanılacağı belirtildi. Özellikle, 2026’nın ilk çeyreğine kadar kademeli olarak devreye alınması planlanan YEKA-2 projesinin 750 megavatlık kısmı için bu kredi tahsis edilmiştir. Projenin toplam kurulu gücü ise 1000 megavat olarak hedeflenmektedir.

Kredinin sağlayıcıları arasında, dünya genelinde önemli altyapı ve enerji projelerine finansman sağlayan US International Development Finance Corporation (DFC), JP Morgan, HSBC, KfW IPEX-Bank, Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft (Alman Yatırım Kurumu), Akbank ve Proparco gibi yerel ve uluslararası finans kuruluşları yer almaktadır.

ABD, DFC tarafından sağlanan bu krediyi ‘Türk enerji sektörüne verilen en büyük doğrudan kredi’ olarak nitelendirdi. ABD Ankara Büyükelçiliği, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kuruluşu (DFC), bugün Türkiye’nin batısında 750 megavatlık yeşil enerji üretiminin finansmanı için @EnerjisaEnerjiÜretim’e 350 milyon dolarlık kredi vermiştir. Bu, ikili ilişkimizde önemli bir adım” ifadelerine yer verdi.

Kredi Detayları ve Proje Bilgileri

Projenin önemli bir kısmı için Euler Hermes de ihracat kredi garantisi sağlayarak finansman sürecine destek verecektir. Söz konusu kredi, Enerjisa Üretim’in Çanakkale, Aydın ve Balıkesir illerinde devam eden yatırımları olan aşağıdaki rüzgar enerji santrallerinin finansmanında kullanılacaktır:

  • Armutçuk Rüzgar Enerji Santrali (RES)
  • Akköy RES
  • Ihlamur RES
  • Ovacık RES
  • Hacıhıdırlar RES
  • Dampınar RES
  • Harmancık RES
  • Kestanederesi RES
  • Uygar RES

Kredinin geri ödemesi, 1.5 yıllık bir ödemesiz dönem ardından altı aylık aralıklarla gerçekleştirilecek ödemelerle 2034 yılı sonuna kadar tamamlanacaktır. Ayrıca, YEKA-2 projelerinin kalan 250 megavatlık kısmının finansmanına yönelik çalışmalar da devam etmektedir.