Dolar 34,2863
Euro 37,0253
Altın 3.028,14
BİST 8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 18°C
Çar 18°C

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Brookings Enstitüsü’ndeki Konuşması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Brookings Enstitüsü’ndeki konuşması, Türkiye’nin ekonomik politikaları ve uluslararası ilişkileri üzerine önemli değerlendirmeler içeriyor. Detaylar için makalemizi okuyun.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Brookings Enstitüsü’ndeki Konuşması
26 Ekim 2024 13:00

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Brookings Enstitüsü’nde Konuştu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Brookings Enstitüsü’nde gerçekleştirilen etkinlikte önemli değerlendirmelerde bulundu. Sunumunda, para politikasının gecikmeli etkilerinin artık devreye girmeye başladığını belirterek, “Negatif mali itki ve daha destekleyici gelirler politikası, dezenflasyon sürecini hızlandıracak” ifadesini kullandı. Firmaların fiyatlama davranışlarının iyileşmeye başladığını vurgulayan Şimşek, Türkiye’nin güçlü büyümeyi sürdürebilmesi için fiyat istikrarının şart olduğunu, büyüme ile enflasyon arasında bir çelişki olmadığını da ekledi.

Şimşek, cari açıktaki daralmaya dikkat çekerek, “Petrol ve doğal gaz üretimindeki artış, enerji dönüşümü ve aktif sanayi politikaları ile cari dengedeki iyileşmeyi kalıcı hale getiriyoruz. Bu sayede hem rezerv birikimine katkı sağlayacak hem de dış borcun milli gelire oranını düşüreceğiz” şeklinde konuştu. Rezervlerdeki artışın temel nedeninin dolarizasyondaki azalma olduğunu belirten Şimşek, bankacılık sektörü ile reel sektörün artan dış borç çevirme oranları ve portföy girişlerinin de rezerv birikimine katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, kur korumalı mevduat hesaplarında Ağustos 2023’ten bu yana 100 milyar doların üzerinde bir azalma yaşandığını vurguladı.

Türkiye’nin Yatırım Avantajları

Türkiye’nin yatırım konusundaki avantajlarına değinen Şimşek, ülkenin 90 milyona yaklaşan nüfusu ve 15 bin dolarlık kişi başına geliri ile büyük bir ekonomi olduğunu vurguladı. Türkiye’nin büyüme performansının gelişmekte olan ekonomiler arasında oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Sadece büyük bir ekonomi değiliz, aynı zamanda hızlı büyüyoruz” ifadelerini kullandı. Ülkenin güçlü ve nitelikli bir iş gücü piyasasına sahip olduğunu belirten Bakan, her yıl 1 milyonu aşkın kalifiye iş gücünün üniversite ve meslek okullarından mezun olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye’de güçlü bir üretim kültürü bulunduğunu da kaydetti.

Şimşek, “Peki, neden bazı gelişmiş ekonomiler kadar zengin değiliz? Çünkü hala katma değer zincirinde yukarı çıkamadık. Bu, üzerinde çalışmamız gereken bir konu. Orta yüksek ve yüksek katma değerli ürünler üretmek için yapısal reformlara hız kazandıracağız” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Türkiye’nin AB ile İlişkileri

Türkiye’nin BRICS’e katılma isteğine yönelik bir soruya yanıt veren Şimşek, BRICS’in mevcut formatının bir diyalog platformu olduğunu ve Avrupa Birliği (AB) gibi daha yapısal bir platformla eşit olmadığını ifade etti. Türkiye’nin AB için bir yük olmaktan ziyade bir kazanım olduğunu kanıtladığını belirten Şimşek, “Gerçekten daha derin bir entegrasyon istiyorlarsa Türkiye’ye ihtiyaçları var ancak kendi siyasetleri buna engel oluyor” dedi. Türkiye’nin AB ile olan yakınlığının her iki taraf için de faydalı olacağına dikkat çeken Bakan, ancak Avrupa siyasi çevrelerinde bu stratejik derinlik ve perspektifin yeterince görülmediğini dile getirdi.

Ticaretteki Parçalanmalara Karşı Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi

Bakan Şimşek, ABD’de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump’ın uygulamayı düşündüğü tarifelerin Türkiye’yi nasıl etkileyeceğine dair bir soru üzerine, adaylar hakkında yorum yapmanın uygun olmayacağını ifade etti. Şimşek, ABD’nin vergi kesintileri nedeniyle daha büyük bir bütçe açığına sahip olacağına yönelik öngörülerde bulunarak, “Daha büyük açığın artan borç anlamına geleceğini” kaydetti. Bu durumun, daha yüksek uzun vadeli faiz oranları ve güçlü dolara yol açacağını belirten Şimşek, bunun gelişmekte olan piyasalar ve dolayısıyla Türkiye için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi.

Muhtemel ticari ayrışmalardan Türkiye’nin de etkilenebileceğini söyleyen Bakan, bu durumun Türkiye ile AB’yi yakınlaştırıp yakınlaştırmayacağı veya Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine yol açıp açmayacağını değerlendirmenin Avrupa siyasi ortamı nedeniyle zor olduğunu belirtti. Şimşek, Gümrük Birliği’nin hizmetler, kamu alımları ve tarımı da kapsayacak şekilde güncellenmesinin ticaret hacmini uzun vadede iki katına çıkarabileceğini vurgulayarak, “Herkes bundan faydalanabilir ancak siyaset buna engel oluyor” ifadelerini kullandı.