Dolar 34,5733
Euro 36,3529
Altın 2.918,02
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

HSBC’den Türkiye Ekonomisi Üzerine Kapsamlı Analiz

HSBC, Türkiye ekonomisini derinlemesine analiz ederek güncel durumu, büyüme beklentilerini ve olası riskleri ele alıyor. Ekonomik göstergeler, sektörel değerlendirmeler ve geleceğe dair öngörülerle dolu bu kapsamlı raporu keşfedin.

HSBC’den Türkiye Ekonomisi Üzerine Kapsamlı Analiz
23 Ekim 2024 10:30

HSBC’nin Türkiye Ekonomisi Analizi

HSBC, Türkiye ile ilgili son analizinde, makro ekonomik göstergeler olan büyüme, cari denge ve enflasyon üzerinde önemli saptamalarda bulundu. Yapılan değerlendirmelerde enflasyonun ılımlı bir seyir izlemeye başlamasına rağmen hâlâ yüksek seviyelerde olduğu vurgulandı. HSBC Ekonomisti Melis Metiner tarafından hazırlanan bu analizde, Türkiye’deki ekonomik dönüşüm sürecinin kapsamlı bir şekilde olumlu yönde ilerlediği ifade edildi.

Analizde, ödemeler dengesi dinamiklerinin önemli ölçüde iyileştiğine dikkat çekildi. Metiner, enflasyonun bir miktar gerilediğini ancak hala rahatlayabilmek için yeterince düşük seviyelere ulaşamadığını belirtti. Gelecek yıl, Türkiye’de parasal gevşemenin daha rahat bir şekilde başlayabileceğine dair umutların arttığını kaydetti.

HSBC’nin notunda, Türkiye’nin ödemeler dengesindeki pozitif gelişmelere de vurgu yapıldı. Metiner, cari açığın daralmaya devam ettiğini, portföy girişlerinin hızlandığını ve yerleşiklerin tasarruflarında ters dolarizasyon süreçlerinin yaşandığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından önemli miktarda rezerv birikimi yapıldığına dikkat çekildi.

Analizdeki değerlendirmelere göre, Türkiye’nin fonlama sorunlarıyla karşılaşma riskinin büyük ölçüde azaldığı kaydedildi. Ancak, ekonomi hâlâ artan petrol fiyatlarına, küresel talepteki zayıflığa, jeopolitik gerilimlere ve risk iştahındaki geniş çaplı bozulmalara maruz kalma tehlikesi taşımaktadır. Metiner, yetkililerin hala ekonomide yumuşak bir iniş sağlamak adına çaba gösterdiğine inandıklarını belirtti.

Metiner, “Önden yüklemeli ve daha agresif parasal ve mali sıkılaştırma, muhtemelen daha hızlı bir dezenflasyon hızının sağlanmasına yardımcı olabilirdi; ancak bununla ilişkili büyüme maliyetleri daha büyük olurdu” ifadesiyle, ekonomik dengelerin korunmasının önemine dikkat çekti.