İstanbul Sanayi Odası Meclisi Kasım Ayı Toplantısı
İstanbul Sanayi Odası Meclisi Kasım Ayı Toplantısı’nda sanayi ve ticaretin geleceği üzerine önemli tartışmalar yapılacak. Katılımcılar, sektördeki gelişmeleri ve fırsatları değerlendirme imkanı bulacak.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısı, “Merkez Bankası Politikalarının Sanayimiz, Üretim Hayatımız ve Finansal İstikrar Açısından Önemi” ana gündemiyle Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan konuk olarak katıldı.
Bahçıvan, toplantı açılışında sanayicilerin taleplerini sıraladı. Bu bağlamda, “Reeskont kredilerine uygulanan faizlerin düşürülmesi, TL kredilerini daha cazip hale getirecektir” ifadelerini kullandı. Bahçıvan, Türkiye ekonomisinde yaşanan zorlukların üstesinden gelebilmek için Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürme hedefini net bir şekilde belirlemesine rağmen, enflasyonun hâlâ direnç gösterdiğini vurguladı. “Enflasyonun ana eğilimindeki iyileşme hâlâ istenen düzeyde değil. Benzer bir durum, enflasyon beklentileri için de geçerlidir. Özellikle hane halkı ve reel sektörün öngörüleri, sağlıklı fiyatlamayı zorlaştıracak seviyelerdedir” dedi.
Bahçıvan, toplumun düşük enflasyona olan güveninin yeniden kazanılmasının oldukça zorlu bir mücadele gerektirdiğini belirterek, “Ekonomide yaşanan sıkıntıların rasyonel bir yol haritası ile aşılması çok ciddi ve değerli bir süreçten geçiyoruz. Toplumun tüm kesimleri olarak ağır bedeller ödediğimiz bu tedaviyi, somut verilere dayanmadan ve erken bozarsak, bütün bu fedakarlıklarımızın heba olma riski var. Yani, kredibilitemizi gün be gün, sabırla toplanmaya başlamışken bunun değerini bilmeliyiz” şeklinde konuştu.
Üretim ve Yatırım Üzerine Vurgular
Bahçıvan, ülkemizin orta ve uzun vadeli hedeflerine ulaşmasının yolunun, eğitimden altyapıya, vergi mevzuatından hukuk sistemine kadar tüm unsurlarıyla nitelikli bir üretim hayatına seferber olmaktan geçtiğini ifade etti. “Ülkemizin koşullar ne olursa olsun, üretimden ve yatırımdan vazgeçme lüksü yok. Sınırlı mali kaynaklarımızı en etkin şekilde kullanarak, üretime, teknolojiye, dijitalleşmeye ve yeşil dönüşüme odaklanmalıyız. Sanayi sektörlerimizde önemli eksikler var; ancak kısa sürede önemli kazanımlar sağlayabilecek fırsatlar da mevcuttur” diye ekledi.
Bahçıvan, ekonomide devam eden dengelenme sürecinin aksatılmaması gerektiğinin altını çizerek, yüksek katma değerli bir üretim ekosisteminin önceliklendirilmesi gerektiğini belirtti. “Teknolojik dönüşümü ve yenilikçiliği ödüllendiren, nitelikli finansman kanallarını genişletmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Sanayicilerin Merkez Bankası’na Yönelttiği Talepler
Toplantıda, sanayicilerin Merkez Bankası’ndan beklediği 8 önemli talep ise şu şekilde sıralandı:
- Reeskont kredilerinin doğrudan Eximbank üzerinden kullandırılması faydalı olacaktır.
- Reeskont kredilerinde teminat mektubu şartı kaldırılmalı veya bankalara bir üst limit getirilmelidir.
- Reeskont kredilerine uygulanan faizlerin düşürülmesi, TL kredilerini daha cazip hale getirecektir.
- Döviz bazlı reeskont kredilerinin tekrar kullandırılması için uygun zaman olduğunu değerlendiriyoruz.
- Bağımsız denetime tabi şirketlerin TL cinsinden nakdi ticari kredi kullanımlarında uygulanan kısıtlamalar esnetilmelidir.
- İhracatçı firmalara halen yüzde 30 olan döviz bozdurulma zorunluluğu kaldırılmalı veya kademeli olarak azaltılmalıdır.
- Kredi kullanımını kısıtlayıcı uygulamalar nedeniyle sanayicilerimiz cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu tür düzenlemelerin tümüyle kaldırılması gerektiği görüşündeyiz.
- İhracat amacı dışında talep edilen döviz bazlı uzun vadeli kredilerin bankalar tarafından güçlü projelere verilmesi açısından kredi büyümesindeki kısıtlamalar esnetilmelidir.