Dolar 34,5820
Euro 36,3281
Altın 2.980,16
BİST 9.670,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 15°C

Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Temmuz’da Geriledi

Temmuz ayında Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku gerileyerek ekonomik dengeleri etkiledi. Bu gelişme, finansal istikrar ve döviz rezervleri açısından önemli bir gösterge olarak öne çıkıyor.

Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Temmuz’da Geriledi
18 Eylül 2024 10:30

Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Temmuz Ayında Geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre, 2023 yılı Temmuz ayı itibarıyla kısa vadeli dış borç stoku, önceki zirve seviyelerinden bir düşüş gösterdi. Temmuz sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 176,1 milyar dolar olarak kaydedildi ve bu değer, yıl sonuna göre yatay bir seyir izledi.

Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %12,7 oranında bir artışla 77,1 milyar dolara ulaşırken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku ise %1,7 oranında bir azalma ile 60,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler ise, 2023 yıl sonuna göre %42,9 oranında bir artış göstererek 18 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları %4,4 oranında bir azalma ile 19,1 milyar dolara gerilerken, yurt dışı yerleşik bankaların mevduatları da %5,5 oranında bir düşüşle 19,6 milyar dolar olarak belirlendi. Buna ek olarak, yurt dışı yerleşiklerin Türk Lirası (TL) cinsinden mevduatları, geçen yıl sonuna göre %34,9 oranında bir artış göstererek 20,4 milyar dolar seviyesine ulaştı.

2024 yılının Temmuz ayı sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kalan vade dikkate alındığında, kısa vadeli dış borç stoku 232,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu durum, Türkiye’nin dış finansman ihtiyacını ve uluslararası piyasalardaki durumunu daha iyi anlamak açısından önemli bir gösterge olarak değerlendirilmektedir.