Dolar 34,2764
Euro 37,0675
Altın 2.999,82
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Kısa Vadeli Dış Borç Stokundaki Düşüş ve Sektörel Dağılım

Kısa vadeli dış borç stokundaki düşüş ve sektörel dağılımı inceliyoruz. Ekonomik göstergeler, sektörel etkiler ve finansal istikrar üzerindeki yansımalarıyla birlikte, Türkiye’nin dış borç yapısındaki değişimleri keşfedin.

Kısa Vadeli Dış Borç Stokundaki Düşüş ve Sektörel Dağılım
17 Ekim 2024 12:00

Kısa Vadeli Dış Borç Stokundaki Gelişmeler

Temmuz ayında zirve seviyesinden gerileyen kısa vadeli dış borç stoku, Ağustos ayında da düşüşünü sürdürdü. 2023 yılı Ağustos ayı itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, yıl sonuna göre %1,4 oranında azalarak 173,7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %11,5 oranında artarak 76,3 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku ise %3,4 oranında azalış göstererek 59,3 milyar ABD doları düzeyine geriledi.

2024 yılı Ağustos sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kısa vadeli dış borç stoku, toplamda 231,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu stokun 21,3 milyar dolarlık kısmı ise Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklerine olan borçlarından oluşmaktadır.

Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün %24,1, Merkez Bankası’nın %16,5 ve özel sektörün %59,4 oranında paya sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bu durum, Türkiye’nin dış borç yönetimi ve sektörel dağılımındaki önemli dengeleri ortaya koymaktadır.