Dolar 34,2613
Euro 37,0549
Altın 3.012,23
BİST 8.779,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Küresel Piyasalarda Fed’in Faiz Kararına Odağımızı Yönlendiriyoruz

Küresel piyasalarda Fed’in faiz kararının etkilerini derinlemesine inceliyoruz. Ekonomik göstergeler, piyasa tepkileri ve yatırım stratejileri üzerine güncel analizler ile kararlarınızı güçlendirin.

Küresel Piyasalarda Fed’in Faiz Kararına Odağımızı Yönlendiriyoruz
16 Eylül 2024 16:00

Küresel finans piyasaları, ABD Merkez Bankası Fed’in bu hafta açıklayacağı kritik faiz kararına odaklanmış durumda. Çarşamba günü yapılacak toplantının etkileri, piyasalarda belirginleşmeye başladı. Yeni haftanın ilk işlem gününde, fiyatlamalar para piyasalarının 50 baz puanlık bir faiz indirimine kıyasla, 25 baz puanlık bir indirim olasılığını daha yüksek gördüğünü ortaya koyuyor.

Fed’in, dört yıldan uzun bir süre sonra faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor. Enflasyon kontrol altına alınmışken ve ABD işgücü piyasasında zayıflık gözlemlenirken, yetkililerin çarşamba günü başlayacak olan iki günlük toplantılarının ardından politika faizlerini en az çeyrek puan düşürmeleri bekleniyor.

Finans piyasalarında bazı yatırımcılar, ABD’nin en büyük bankası olan JPMorgan Chase & Co.’nun ekonomistleri ile birlikte daha büyük, yarım puanlık bir indirim yapılması için hazırlık yapıyor. Birçok yatırımcı ve bazı ekonomistler, Fed’in faizleri düşürmekte geç kaldığını ve bu durumun işgücü piyasası ile ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkileyebileceğini düşünüyor. Bu da finansal piyasalarda volatilite riskini artırıyor.

Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri, Fed’in karar alma sürecini daha da karmaşık hale getiriyor. Cumhuriyetçi aday ve eski Başkan Donald Trump, Fed’i seçime bu kadar yakın bir zamanda faiz indirimine gitmemesi konusunda uyarırken, Demokrat Senatör Elizabeth Warren yetkililere faiz oranlarını 75 baz puan düşürmeleri yönünde çağrıda bulunuyor.

JPMorgan Asset Management’ta portföy yöneticisi Priya Misra, “Bu karar gerçekten çok kritik. Yumuşak iniş indirimleri oldukça nadir görülüyor” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. JPMorgan, en büyük ABD bankaları arasında yarım puanlık bir indirim için direnen tek banka konumunda. Diğer büyük bankalar, 25 baz puanlık indirim çağrılarına geri dönerken, JPMorgan Securities’in ABD baş ekonomisti Michael Feroli, cuma günü müşterilerine gönderdiği notta yarım puanlık bir hamlenin yapılacak “doğru şey” olduğunu belirtti.

Misra, Fed’in yarım puanlık bir hamleyle başlamasını tercih ettiğini, ancak politika yapıcılar arasında enflasyona dair devam eden potansiyel endişeler nedeniyle 25 baz puanlık indirimin biraz daha olası göründüğünü ifade etti.