Dolar 34,2589
Euro 37,0868
Altın 3.004,07
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Mihail Mişustin’in İslamabad’da ŞİÖ Konuşması

Mihail Mişustin’in İslamabad’da gerçekleştirdiği ŞİÖ konuşması, uluslararası ilişkilerdeki güncel dinamikleri ve işbirliği fırsatlarını ele alıyor. Bu önemli etkinlikte, bölgesel güvenlik ve ekonomik işbirliği konuları öne çıkıyor.

Mihail Mişustin’in İslamabad’da ŞİÖ Konuşması
16 Ekim 2024 16:00

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin’in İslamabad Konuşması

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Hükümet Başkanları Konseyi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Mişustin, Rusya ile ŞİÖ üyesi ülkeler arasındaki ticaret hacminin bu yılın ilk yarısında %5,5 oranında bir artış gösterdiğini belirtti. Bu bağlamda, “Değerlerimizi paylaşan dost devletlerle işbirliğini etkin bir şekilde güçlendiriyoruz.” ifadesini kullandı.

Mişustin, Rusya’nın ŞİÖ ülkeleriyle olan ticaret hacminin geçtiğimiz yıl 30 trilyon rubleye, yani yaklaşık 309 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Ayrıca, Rusya’ya yönelik yaptırım baskılarının arttığını dile getirerek, “Ancak yaptırımların hazırlayıcıları hedeflerine ulaşamayacaklar.” dedi. Bu bağlamda, ulusal ekonomiyi ve işletmeleri desteklemeye yönelik çabaların devam ettiğini ve potansiyellerini açığa çıkarmaya odaklandıklarını ifade etti.

Konuşmasında ŞİÖ bünyesinde kurulabilecek bağımsız bir ödeme sistemine de değinen Mişustin, “ŞİÖ’de bağımsız bir ödeme sistemine talep bulunmaktadır.” dedi. Bu sistemin, elektronik platformlar, bankacılık kurumları veya yetkili finansal yapıların oluşturduğu bir sistem şeklinde olabileceğini belirtti. Böylece, ticaretin daha uygun ve öngörülebilir koşullarda gerçekleştirilebileceğinin altını çizdi.

2001 yılında kurulan ŞİÖ, Kazakistan, Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, İran, Hindistan, Belarus ve Pakistan gibi ülkeleri bir araya getirmektedir.