Dolar 34,2613
Euro 37,0549
Altın 3.012,23
BİST 8.779,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Sermaye Piyasası Kurulu’nun Kripto Varlık Düzenlemeleri

Sermaye Piyasası Kurulu’nun kripto varlık düzenlemeleri, yatırımcıları korumak ve piyasa istikrarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen önemli adımları kapsıyor. Bu düzenlemelerin kapsamı ve etkileri hakkında detaylı bilgi edinin.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun Kripto Varlık Düzenlemeleri
20 Eylül 2024 09:00

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Kripto Varlık Düzenlemeleri

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık platformlarıyla ilgili önemli ilke kararlarını duyurdu. Bu kararlar, sektördeki düzenlemeleri kapsamlı bir şekilde ele alarak, piyasa katılımcılarının güvenliğini artırmayı hedefliyor.

SPK’nın bülteninde yer alan ilke kararlarına göre, kripto varlık platformlarında müşteriler adına açılacak hesaplar, açık bir biçimde ilgili platformun müşterilerine ait olduğu belirtilerek tanımlanacak. Ayrıca, bu hesapların amacı dışında kullanılması kesinlikle yasaklanacak.

Platform müşterilerinin nakit transferleri, yalnızca bankalar veya ilgili mevzuatlar uyarınca yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilecek. Bu kapsamda, platformlar müşterilerinin nakitlerini elden almayacak, müşteriye elden teslimat yapmayacak ve herhangi bir şekilde nakitleri saklayamayacaklar.

İlke kararına göre, emirler yalnızca ilgili platformlar üzerinden alınacak; sosyal medya veya diğer kanallar aracılığıyla emir alınması yasaklanacak. İnternet sitesi ve telefonla verilen emirlere ilişkin kayıtların tutulması zorunlu hale getirilecek.

Asli faaliyeti likidite sağlamak ve fiyat vermek olan, ayrıca yatırımcılara harici bir hizmet sunmayan kuruluşlar tarafından yürütülecek faaliyetler, bu aşamada kanun kapsamında platform faaliyeti olarak değerlendirilmeyecek.

Promosyon Kampanyalarına İlişkin Düzenlemeler

İlke kararında, sektördeki promosyon kampanyalarına yönelik de belirli kurallar getirilmiştir. Bu kurallara göre, platformlar müşterilerine belirli bir getiri vaadiyle veya bir veya birden fazla kripto varlığa yatırım yapmaya yönlendiren, ya da herhangi bir yöntemle platforma müşteri kazandıran kişilere ve bu kişiler aracılığıyla kazandırılan müşterilere, menfaat veya fayda sağlayan promosyon kampanyaları düzenleyemeyeceklerdir.

Bu tür kampanyaların, karar tarihini takip eden 15 gün içerisinde, yatırımcı mağduriyetine yol açmadan sonlandırılması gerekecektir.

Platformlardan Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ’ye (MKK) veri transferi yapılmasına ilişkin olarak; platformların, MKK tarafından belirlenecek teknik altyapı gerekliliklerini sağlayarak, MKK’nın öngöreceği şekil ve takvim çerçevesinde sistem entegrasyonu gerçekleştirmeleri zorunlu olacaktır.

Platformlar, müşterilerine karşı taraf oldukları işlemlerde, yalnızca kendi cüzdanlarında var olan kripto varlıklar kadar satış yapabilecekler. Müşterilerin kripto varlıklarını kendi cüzdanlarında saklamamaları durumunda, platformların nezdindeki kayıtlar, müşteri hesaplarında yer alan kripto varlıkların saklandığı cüzdanların anahtarlarına ilişkin kontrolü, en geç 8 Kasım 2024 tarihine kadar sağlamaları gerekecektir.