Dolar 34,2764
Euro 37,0675
Altın 2.999,82
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

TD Bank’a 3 Milyar Dolarlık Ceza: ABD Adalet Bakanlığı ve FinCEN Açıklamaları

TD Bank, ABD Adalet Bakanlığı ve FinCEN’in açıklamaları doğrultusunda 3 milyar dolarlık ceza aldı. Bu durumun arka planı, bankacılık düzenlemeleri ve olası etkileri hakkında detaylı bilgi edinin.

TD Bank’a 3 Milyar Dolarlık Ceza: ABD Adalet Bakanlığı ve FinCEN Açıklamaları
11 Ekim 2024 00:30

TD Bank’a Rekor Ceza: ABD Adalet Bakanlığı’ndan Açıklama

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, düzenlediği basın toplantısında TD Bank’ın Banka Gizliliği Yasası’nı ihlal ettiğini ve kara para aklama da dahil olmak üzere birden fazla suçtan suçlu bulunduğunu duyurdu. Garland, TD Bank’ın 1,8 milyar dolarlık cezayı ödemeyi kabul ettiğini belirtti. Ayrıca, diğer kurumların uyguladığı hukuki yaptırımlar sonucunda, ABD’nin TD Bank’a toplamda yaklaşık 3 milyar dolarlık ceza kestiğini kaydetti.

Garland, TD Bank’ın mali suçların gelişmesine olanak tanıyan bir ortam yarattığını vurgulayarak, “TD Bank, ABD tarihinde Banka Gizliliği Yasası kapsamında hatalarını kabul eden en büyük banka oldu.” ifadesini kullandı. Bankanın aldığı cezanın, Banka Gizliliği Yasası kapsamında verilen en büyük ceza olduğuna da dikkat çekti. Ayrıca, ABD Adalet Bakanlığı’nın bir bankaya ilk kez günlük para cezası verdiğini de sözlerine ekledi.

FinCEN’den Rekor Ceza

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mali Suçlarla Mücadele Birimi (FinCEN) tarafından TD Bank’a kara para aklama karşıtı yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle 1,3 milyar dolar tutarında “rekor düzeyde” ceza kesildiği bildirildi. Açıklamada, TD Bank’ın ABD’deki büyük bankalar arasında yer aldığına işaret edilerek, söz konusu cezanın, ABD Hazine Bakanlığı ve FinCEN tarihinde bir mevduat kuruluşuna karşı verilen en büyük ceza olduğu vurgulandı.

Ayrıca, TD Bank’ın kendi çalışanlarını ilgilendiren şüpheli faaliyetleri zamanında tespit etme konusunda da başarısız olduğu ifade edildi.

Fed de Ceza Veren Kurumlar Arasında

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yapılan bir açıklamada, TD Bank’a kara para aklama karşıtı yasalarla ilgili ihlaller nedeniyle para cezası verildiği duyuruldu. TD Bank’ın ABD’deki perakende bankacılık operasyonlarının yeterli risk yönetimini ve denetimini gerçekleştiremediği belirtilirken, bunun sonucunda bankanın ABD’deki iştirakinin yüz milyonlarca dolarlık yasa dışı geliri aklamak için kullanıldığı kaydedildi.

Açıklamada, TD Bank’ın söz konusu yasalara uymak ve risk yönetimi eksikliklerini düzeltmek için gerekli önlemleri almasının da talep edildiği bildirildi. Fed’in bu eyleminin; ABD Adalet Bakanlığı, New Jersey Bölge Savcılığı, FinCEN ve Para Birimi Kontrol Ofisi (OCC) tarafından alınan cezai ve düzenleyici eylemlerle gerçekleştirildiği vurgulandı. Bu süreçte kurumlar tarafından uygulanan toplam cezanın 3,09 milyar dolar olduğu belirtildi.

TD Bank CEO’sundan Açıklama

TD Bank Group Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Bharat Masrani, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD Kara Para Aklamayı Önleme programımızın hatalarının tüm sorumluluğunu üstlendik ve taahhütlerimizi yerine getirmek için gereken yatırımları, değişiklikleri ve iyileştirmeleri yapıyoruz. Bu, bankamızın tarihinde zor bir dönem. Bu hatalar benim CEO olarak görev yaptığım dönemde gerçekleşti ve tüm paydaşlarımızdan özür dilerim.” ifadelerini kullandı.