Dolar 34,2863
Euro 37,0253
Altın 3.028,14
BİST 8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 18°C
Çar 18°C

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan E-Ticaret Düzenlemeleri ve Uyarılar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticaret düzenlemeleri ve sektörle ilgili uyarılarıyla dikkat çekiyor. E-ticaretin geleceği, yeni yasalar ve işletmelere yönelik öneriler hakkında bilgilendirici bir içerik keşfedin.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan E-Ticaret Düzenlemeleri ve Uyarılar
26 Ekim 2024 16:00

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan E-Ticaret Açıklamaları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dünya genelinde ve Türkiye’de son yıllarda sürekli olarak büyüyen e-ticaretin, Kovid-19 pandemisinin etkisiyle rekor seviyelere ulaştığını vurguladı. İnternet teknolojilerindeki gelişmeler ile lojistik ve finansal hizmetlerdeki iyileşmelerin, e-ticaretin dünya ticaretinden aldığı payda her geçen yıl önemli artışlar sağladığını ifade eden Bolat, geçen yıl küresel perakende e-ticaret satışlarının 5,8 trilyon dolara ulaştığını belirtti. Ayrıca, bu hacmin 2024 yılında 6,3 trilyon doları, 2027 yılına kadar ise 8 trilyon doları aşmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Türkiye’de e-ticaret hacminin geçen yıl 1,85 trilyon liraya ulaştığını ve bu yıl 3,4 trilyon lira olması beklendiğini aktaran Bolat, e-ticaret sektöründe rekabeti bozucu faaliyetleri engellemek, tüketicilerde oluşabilecek refah kaybını önlemek, çok oyunculu pazar yapısını tesis etmek ve elektronik ticaret pazar yerlerinde satıcılara haksız ticari koşullar dayatılmasını engellemek amacıyla bir dizi düzenlemenin yapıldığını ifade etti.

“ETAHS’lere Hukuka Aykırı İçeriklerin Kaldırılması Yükümlülüğü Getirildi”

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da 2022 yılında önemli değişiklikler yapıldığını hatırlatan Bolat, daha güvenli ve şeffaf bir e-ticaret ortamı sağlamak amacıyla elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına (ETAHS) bazı yükümlülüklerin getirildiğini belirtti. Bu kapsamda, işletmelerin ticaret unvanı, işletme adı, tescilli marka adı, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) numarası veya vergi kimlik numarası gibi tanıtıcı bilgilerini doğrulama zorunluluğu getirildiğini kaydetti. Ayrıca, ETAHS’lere hukuka aykırı içeriklerin yayımdan kaldırılması ve ilgili kamu kurumlarına bildirilmesi yükümlülüğü de getirildi.

Bolat, yazılı ya da elektronik ortamda önceden olumlu irade beyanı alınmadan tescilli markalardan oluşan anahtar kelimelere arama motorlarında reklam verilmesinin engellendiğini belirterek, bu sayede özellikle kamuoyunda bilinirliği yüksek firmaların alan adlarının taklit edilerek kullanılmasının önüne geçildiğini ifade etti.

“Kampanya ve İndirimler Konusunda Dikkatli Olunmalı”

Kurallara aykırı hareket eden firmalara gerekli cezaların verileceğini vurgulayan Bolat, “E-ticaret sektöründe birçok kampanyanın bir araya geldiği kasım ayında vatandaşlarımızın dolandırılmaması için e-ticaret siteleri tarafından yapılan indirimleri dikkatle inceleyeceğiz. Herhangi bir sorunla karşılaşan vatandaşlarımız, vakit kaybetmeden Bakanlığımızın internet adresi üzerinden şikayetlerini bildirirlerse gereği hemen yapılacaktır.” diye konuştu.

Bolat, vatandaşların internet sitelerinden alışveriş yaparken dikkat etmelerini isteyerek, özellikle sitenin “domain adresi”nin eşleşip eşleşmediğine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Güvenli ödeme yöntemlerinin tercih edilmesi ve ürünle ilgili kullanıcı yorumlarının incelenmesinin, vatandaşların işlerini kolaylaştıracağını ifade etti.

  • Kampanya ve indirimler konusunda dikkatli olunmalı.
  • Gerçekçi olmayan indirimlerin dolandırıcılık riski taşıyabileceği unutulmamalıdır.

Bolat, e-ticaretin hayatı kolaylaştıran bir yöntem olsa da bazı riskleri beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, olumsuz bir durumla karşılaşılması halinde öncelikle ürünün satın alındığı e-ticaret pazar yeri veya e-ticaret sitesiyle iletişime geçilmesi gerektiğini, herhangi bir çözüm bulunamaması durumunda ise tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemelerine başvurulabileceğini ifade etti.

Öte yandan, dolandırıcılık şüphesi bulunması halinde cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulabileceğini belirten Bolat, ödemenin kredi kartı veya banka kartıyla yapılması durumunda ilgili bankayla iletişime geçerek işlem itirazında bulunulabileceğini aktardı. Ayrıca, denetim programına alınan firmalara mesafeli satış ve uygulamalar için idari para cezası uygulanmakta olup, mevzuata aykırı durumlarda gerekli görülmesi halinde internet sitesi hakkında erişim engeli talep edilebileceğini belirtti. Bu yılın 9 ayında Bakanlıkça yapılan inceleme ve denetim işlemlerinde mesafeli satış faaliyetlerinin ilgili mevzuat hükümlerine aykırı olduğu tespit edilen 54 firma için toplamda 238 milyon 155 bin 602 lira idari para cezası uygulandığını ifade etti.