Dolar 34,6079
Euro 36,3477
Altın 2.921,34
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

Türkiye Bankalar Birliği’nden Dolandırıcılık Uyarıları

Türkiye Bankalar Birliği, dolandırıcılık yöntemleri hakkında vatandaşları uyarıyor. Güvenli bankacılık için dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenin ve dolandırıcılara karşı nasıl önlem alabileceğinizi keşfedin.

Türkiye Bankalar Birliği’nden Dolandırıcılık Uyarıları
11 Ekim 2024 13:30

Dolandırıcılık Vakalarına Dikkat: Türkiye Bankalar Birliği’nin Uyarıları

Türkiye Bankalar Birliği, son zamanlarda internet ve mobil platformlardaki dolandırıcılık vakalarının artış göstermesi sebebiyle kamuoyunu bilgilendirmek adına önemli bir açıklama yaptı. Yapılan bilgilendirmede, sıkça karşılaşılan dolandırıcılık türlerine ve bunlardan korunma yöntemlerine dikkat çekildi.

Sıklıkla Karşılaşılan Dolandırıcılık Türleri

  • Sahte internet siteleri ve güvenilir olmayan alışveriş platformları üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılıklar.
  • Kişisel bilgilerin manipülasyon yoluyla ele geçirilmesi.
  • Sosyal medya platformlarında sahte hesaplar aracılığıyla dolandırıcılık faaliyetleri.
  • Sahte e-posta adreslerinden gelen mesajlar ile kişisel bilgilerin çalınması.
  • Sahte SMS ve e-postalar yoluyla kişisel bilgilerin elde edilmesi.
  • Cihazlara uzaktan erişim sağlayarak bilgi ve para çalmaya yönelik girişimler.
  • Bilgisayarlara veya mobil cihazlara zararlı yazılımlar yükleyerek veri hırsızlığı yapılması.

Bağlantılara Dikkat!

Açıklamada, SMS, e-posta ya da sosyal medya üzerinden gelen bildirimlerdeki bağlantılara kaynağından emin olunmadan tıklanmaması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hizmet alınan kuruluşun resmi iletişim kanallarını kullanarak doğrulama yapılmasının önemi belirtildi. Tek bir tıklamanın, kişiyi sahte sitelere veya zararlı yazılımlara yönlendirebileceği konusunda uyarılar yapıldı.

Mobil Uygulamalarda Dikkatli Olun

Kullanıcıların banka hesaplarını başkalarıyla paylaşmamaları gerektiği konusunda bilgilendirmede bulunuldu. “Şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın.” ifadesiyle, kendini savcı, polis, asker, banka çalışanı veya avukat olarak tanıtan kişilere itibar edilmemesi gerektiği vurgulandı. Bu kişiler genellikle bir ödül, prim iadesi veya kart aidatı iadesi için şifre, kart bilgileri ve kişisel verileri talep etmektedirler. Bu tür taleplerle gelen bağlantılara tıklanmaması gerektiği belirtildi.

Güvenlik Açıklarına Dikkat

Açıklamada, güvenliğinden emin olunmayan mobil uygulamaların cihazlara yüklenmemesi gerektiği vurgulandı. Güvenlik açığı olan veya korsan uygulamaların kişisel bilgileri ele geçirebileceği, cihazlara zarar verebileceği ve kimlik hırsızlığına yol açabileceği ifade edildi. Bankalar tarafından yapılan güvenlik duyurularının takip edilmesi gerektiği ve kişisel bilgilerin güncel kalması için bu duyurularda verilen uyarıların dikkate alınması gerektiği belirtildi.

Şifre Güvenliği

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, kişisel cep telefonuna, bilgisayara ve tablete yüklenen uygulamaların istediği izinlerin dikkatlice kontrol edilmesidir. Bankacılık uygulamalarının resmi uygulama mağazalarından indirilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, bilinmeyen veya güvenilir olmayan kaynaklardan uygulama indirilmemesi gerektiği vurgulandı. Bankacılık uygulamalarında kullanılan şifrelerin başka uygulamalarda ve alışveriş sitelerinde kullanılmaması gerektiği belirtildi. Daha az güvenlikli sitelerde şifrelerin ele geçirilebileceği ve bu şifrelerin bankacılık uygulamalarına giriş yapmak için kullanılabileceği ifade edildi.

Alışverişte Güvenlik

Güvenliğinden emin olunmayan internet sitelerinden alışveriş yapılmaması gerektiği, dolandırıcılık amaçlı açılmış sahte siteler üzerinden mağduriyet yaşanabileceği belirtildi. Kullanıcıların banka hesap özetlerini ve işlemlerini düzenli olarak kontrol etmeleri, şüpheli bir durumla karşılaştıklarında ise vakit kaybetmeden bankalarıyla iletişime geçmeleri gerektiği ifade edildi.

Bu kapsamda, dolandırıcılık vakalarına ilişkin resmi kurumlar ve hizmet alınan kuruluşlar tarafından yapılan tüm uyarıların ve bilgilendirmelerin dikkate alınması büyük önem taşımaktadır.