Dolar 34,2764
Euro 37,0675
Altın 2.999,82
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kredi Eğilimleri Raporu 2024

2024 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kredi Eğilimleri Raporu, kredi talep ve arzındaki değişimleri, bankaların kredi politikalarını ve ekonomik gelişmeleri analiz ederek, finansal piyasalara yönelik önemli ipuçları sunmaktadır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kredi Eğilimleri Raporu 2024
4 Ekim 2024 11:30

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Kredi Eğilimleri Raporu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ‘2024 Üçüncü Çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi’ni yayımladı. Bu anket, aktif büyüklükleri dikkate alınarak belirlenen 16 bankaya uygulandı. Anket sonuçlarına göre, bankaların işletmelere sağladıkları kredilere yönelik uyguladıkları standartların üçüncü çeyrekte de sıkılaştırmaya devam ettiği belirtildi.

Ankete göre, kredi türlerine uygulanan standartlarda bu dönemde belirgin bir sıkılaşma gözlemlendi. Üçüncü çeyrekte tüm bireysel kredi türlerine yönelik uygulanan standartların da sıkılaşmaya devam ettiği görüldü. İşletmelere verilen kredi talebindeki düşüş ise, üçüncü çeyrekte zayıflayarak sürmeye devam etti. 2024’ün son çeyreği için bankaların beklentisi, işletmelere verilen kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın zayıflayarak da olsa devam edeceği yönünde oldu.

Talep açısından değerlendirildiğinde, döviz cinsinden açılan krediler dışında, tüm kredilere yönelik talepte bir azalma yaşandığı ortaya kondu. Son çeyrekte işletmelere verilen kredilere olan talepteki azalışın zayıflayarak devam etmesi bekleniyor.

Konut ve Taşıt Kredilerinde Gevşeme Beklentisi

Konut ve taşıt kredileri için bankaların son çeyrek beklentisi, konut kredilerine uygulanan standartların gevşemeye başlayacağı, taşıt kredilerine uygulanan standartlardaki sıkılaşma seyrinin ise sona ereceği yönünde. Bankalar, diğer bireysel kredi türlerine uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın devam etmesini öngörüyor.

Üçüncü çeyrekte konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalış eğilimi, yerini artışa bırakırken, taşıt kredi talebindeki bir önceki çeyrekte görülen artış ise tekrar azalışa dönmüştür. 2024 yılının son çeyreği için bankaların beklentisi, konut ve diğer bireysel kredi talebindeki artışın devam edeceği, taşıt kredi talebindeki azalışın ise yeniden artışa döneceği yönünde şekillenmektedir.

Bankaların fon sağlama imkânlarının gelişimi incelendiğinde, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde yurt içi fonlama koşullarında sıkılaşma yönlü bir seyir, yurt dışı fonlama koşullarında ise gevşeme yönlü bir gelişim gözlemlenmiştir. 2024 yılının son çeyreği için ise, yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın yerini gevşemeye bırakacağı, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise güçlenerek devam edeceği beklenmektedir.