Dolar 34,2634
Euro 37,0816
Altın 2.997,13
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Türkiye Yatırım Konferansı’nda Yüksek İlgi ve Ekonomik Potansiyel

Türkiye Yatırım Konferansı, yatırımcıların ve iş dünyasının dikkatini çekerek ekonomik potansiyeli ortaya koyuyor. Ülkemizin sunduğu fırsatlar ve büyüme alanları hakkında bilgi edinin.

Türkiye Yatırım Konferansı’nda Yüksek İlgi ve Ekonomik Potansiyel
26 Eylül 2024 08:30

Türkiye Yatırım Konferansı’nda Yüksek İlgi

Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından bu yıl 15’incisi düzenlenen Türkiye Yatırım Konferansı, New York’ta yatırımcıların büyük ilgisini topladı. Önceki yıllarda sınırlı kalan katılımlar, Türkiye’nin para politikalarındaki değişiklikler ve uluslararası ilişkilerdeki iyileşmeler sayesinde önemli ölçüde arttı. Bu yılki konferanslarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yatırımcılarla bir araya gelerek Türkiye’nin ekonomik potansiyelini tanıttılar.

“Türkiye Programının Sonuçlarını Almaya Başladı”

TAİK Başkanı Murat Özyeğin, Türkiye ekonomisindeki iyileşmenin ve uygulanan programın olumlu sonuçlarının toplantılara katılımı artırdığını belirtti. Özyeğin, “Türkiye programının sonuçlarını almaya başladı. Geçen yıl yaptığımız toplantılarda henüz başlangıç aşamasındaydık, ancak bu yıl güçlü ve somut çıktılarla geldik. Katılımcılar, her alanda farklı bir duruş sergilediğimizi görebiliyorlar” dedi.

Özyeğin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldiği CEO’lara Orta Vadeli Program sunumu yaptığını ifade ederek, “Gerek portföy yatırımcıları ile yapılan toplantılarda, gerekse OVP sunumunda Türkiye’ye olan ilginin oldukça yüksek olduğunu gözlemledik” dedi.

  • “Türkiye’nin spreadleri 3 puan daraldı.”
  • “Cari açığımız 57 milyar dolardan 19 milyar dolara geriledi.”
  • “CDS’lerimiz geriledi.”

Özyeğin, 2003-2005 döneminde uygulanan benzer bir program sonrası 90 milyar dolarlık doğrudan uluslararası sermaye girişinin yaşandığını hatırlatarak, “2025-2027 döneminde buna benzer bir sermaye girişinin gerçekleşmesini umut ediyoruz” dedi.

Yatırımcıların Türkiye’ye İlgisi

Portföy yatırımcılarının Türkiye’ye olan ilgisini artıran unsurlara dikkat çeken Özyeğin, “En büyük beklentimiz, yatırımcıların talep ettiği yapısal değişiklikleri gerçekleştirerek portföy yatırımlarını doğrudan yatırımlara dönüştürmektir” şeklinde konuştu.

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkilerdeki iyileşmeye de vurgu yapan Özyeğin, “Ekonomide yaşanan değişimler, ilişkilerde yaygın bir iyimserlik oluşturdu. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katıldığı toplantıda 40 yatırımcı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın HIT 30’u anlattığı toplantıda da aynı sayı katılım gösterdi. Citi’de düzenlenen Enerji Bakanı’nın toplantısında, Goldman Sachs ve JP Morgan’dan temsilciler de yer aldı” dedi.

“Yoğun Temaslar ve Beklentiler”

Özyeğin, “Rüzgar Türkiye’nin tarafına doğru esiyor. Bankacılık sektöründeki vadesiz Tier1 sermaye benzeri ihraçlar büyük ilgi görüyor ve borç çevirme oranları %130’ların üzerine çıktı” dedi. Ayrıca, “Son bir ay içinde Türkiye’de birçok büyük marka temsilcisiyle yoğun temaslarda bulunuyoruz” şeklinde ekledi.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkide sorunlu alanların göz ardı edildiğini ve pozitif bir ajandaya odaklanıldığını belirten Özyeğin, “100 milyar dolarlık ticaret hedefimizin yanı sıra, bunu daha ulaşılabilir kılmak adına 75 milyar dolarlık bir ara hedef koymak istiyoruz” dedi. BCG’nin hazırladığı raporun güncellenmesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Özyeğin, “Ticaretin en hızlı büyüyebileceği sektörleri analiz ediyoruz. Gelecek yıl başlarında sonuçları paylaşmayı planlıyoruz” diye ekledi.

New York’taki Etkinlikler

Türkiye, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları ile birlikte New York’ta 6 bakanla temsil edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, üç gün süren temaslarda bulunarak yabancı yatırımcılardan yoğun ilgi gördü.

Bu etkinliklerin en dikkat çekeni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yabancı şirketlerin üst düzey yöneticileri ile gerçekleştirdiği toplantıydı. TAİK Başkanı Murat Özyeğin, “ABD’li yöneticilerin tümünün söz alarak beklentilerini dile getirdiği çok verimli bir toplantı oldu. Toplantının sonunda ekonomi yönetimindeki dört bakan da soruları yanıtladı” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplantıda yaptığı konuşmada, “2025 yılında enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş gerçekleşecek. Harcama disiplini ve kayıt dışılıkla mücadele, sıkı maliye politikalarının odağı olacak; yeni vergiler getirilmesi planlanmıyor” ifadelerini kullandı. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ise, “Türkiye’nin cari açığı 57 milyar dolardan 19 milyar dolara gerilerken, küresel ticaretteki payı da artış gösterdi” dedi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, “Haziran ayında başlayan dezenflasyon süreci, enflasyonun öngörüler doğrultusunda düşürülmesi için sıkı parasal duruşla kararlılıkla sürdürülecektir” şeklinde açıklamada bulundu.