Dolar 34,2606
Euro 37,1138
Altın 3.015,90
BİST 8.852,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

AB Komisyonu’ndan Elon Musk’a Dijital Hizmetler Yasası Uyarısı

AB Komisyonu, Elon Musk’a dijital hizmetler yasası hakkında önemli uyarılarda bulundu. Bu yasayla birlikte platformların sorumlulukları artarken, kullanıcı güvenliği ve veri koruma ön planda olacak. Detaylar için hemen okuyun!

AB Komisyonu’ndan Elon Musk’a Dijital Hizmetler Yasası Uyarısı
13 Ağustos 2024 04:00

AB Komisyonu’ndan Thierry Breton’dan Elon Musk’a Uyarı

AB Komisyonunun İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, X sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk’a, eski ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı canlı yayına dair bir mektup gönderdi. Breton, mektubunda, Avrupa Birliği’nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) çerçevesinde büyük izleyici kitlerine sahip platformların daha fazla sorumluluk taşıdığını vurguladı. Mektubun başlangıcında, “Size Birleşik Krallık’ta yaşanan son olaylar çerçevesinde ve platformunuz X’te, ABD’deki bir başkan adayı ile yapılması planlanan ve AB’deki kullanıcıların da erişebileceği canlı yayın hakkında yazıyorum” ifadeleri yer aldı.

Mektupta, X platformunun dünya genelinde 300 milyondan fazla kullanıcısı olduğu ve bu kullanıcıların üçte birinin Avrupa’da bulunduğu hatırlatıldı. Ayrıca, X’in AB tarafından “Çok Büyük Çevrimiçi Platform” olarak tanımlandığına dikkat çekilerek, “X’in AB hukukuna ve özellikle Dijital Hizmetler Yasası’na uyum sağlamakla yükümlü olduğunuzun altını çiziyorum” denildi.

Mektupta, medya özgürlüğü ve ifade özgürlüğü ile birlikte bilgi çoğulculuğunun korunmasının önemine de vurgu yapıldı. Bunun yanı sıra, canlı yayınlar gibi etkinliklerde zararlı içeriklerin yayılmasını önlemek amacıyla gerekli tüm orantılı ve etkili tedbirlerin derhal alınması gerektiği ifade edildi.

Dezenformasyonun Zararları

Breton, mektubunda son zamanlarda nefret söylemi, düzensizlik, şiddete teşvik ve bazı dezenformasyon örneklerinin yaygınlaşmasının toplumsal huzursuzluklara yol açtığını belirtti. AB’nin ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde yasa dışı kabul edilen içeriklere karşı hızlı tedbirler alması gerektiği vurgulandı. Kullanıcılardan gelen yasa dışı içerik bildirimleri üzerine, zamanında ve nesnel adımlar atılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, ilgili bildirime yönelik alınan tedbirler hakkında kullanıcıların bilgilendirilmesi ve içerik denetleme süreçleri hakkında kamuya açık raporlar hazırlanmasının önemi vurgulandı.

Mektupta, DSA yükümlülüklerinin, ayrımcılık yapılmaksızın X’teki tüm kullanıcılar için geçerli olduğuna dikkat çekildi. 190 milyondan fazla takipçisi bulunan Musk’ın da bu yükümlülüklere tabi olduğu ifade edilerek, “Bu büyüklükte bir profilin daha fazla özen göstermesi gerekmektedir” denildi.

Alınan Önlemlerin Bildirilmesi

Yayınla ilgili içeriklerin AB kullanıcılarına ulaşmasının ve AB yetki alanına girmesinin önemine değinilen mektupta, “Bu nedenle, seçimlerle bağlantılı tartışmalar ve röportajlar dahil olmak üzere, dünya genelindeki önemli siyasi veya toplumsal olaylar sırasında şiddet, nefret ve ırkçılığı teşvik edebilecek içeriklerin yayılmasıyla ilgili potansiyel riskleri izliyoruz” ifadeleri yer aldı. X’in yasa dışı içerik veya olumsuz etkileri olan işlemlerinin AB’deki hukuki değerlendirmelere dahil edilebileceği kaydedildi.

Breton, “Bu nedenle, sistemlerinizin etkinliğini derhal sağlamanızı ve alınan tedbirleri ekibime bildirmenizi rica ediyorum” diyerek mektubunu sonlandırdı. Ayrıca, AB Komisyonu’nun dijital kuralların ihlal edilip edilmediğini titizlikle denetlediği ve gerektiğinde geçici tedbirler uygulamaya hazır olduğu hatırlatıldı.