Ankara Üniversitesi’nde e-Kira Kontratı Uygulaması ve Avantajları
Ankara Üniversitesi’nde e-kira kontratı uygulaması, kiralama süreçlerini hızlandırırken, bürokratik işlemleri azaltır. Öğrenciler ve kiraya verenler için pek çok avantaj sunarak, daha kolay ve güvenilir bir kiralama deneyimi sağlar.
Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nden Kira Kontratı Değerlendirmesi
Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, e-kira kontratı uygulamasına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2023 yılı itibarıyla açıkladığı verilere göre, beyanda bulunan ev sahibi sayısının 1,8 milyon olduğu bilgisini paylaşan Tanrıvermiş, bunun yanında yaklaşık 3,7 milyon ev sahibinin asgari beyanda bulunmadığını belirtti.
‘Şeffaf Piyasa Olacak’
Tanrıvermiş, kira sözleşmelerinin artık e-Devlet üzerinden elektronik ortamda yapılmasının planlandığını hatırlatarak, bu dönüşümün konut piyasasının daha şeffaf ve güvenilir bir yapıya kavuşmasına olanak tanıyacağını ifade etti. Merkezi Kira Takip Sistemi sayesinde kiralama ihtilaflarının ortaya çıkması durumunda, sözleşme şartlarının daha kolay takip edilebileceğini vurguladı. e-kira kontratının sağladığı avantajları şu şekilde sıraladı:
- Kira sözleşmelerinin Merkezi Takip Sistemi’ne kaydedilmesi, hem ev sahipleri hem de kiracılar için daha şeffaf bir piyasa oluşturacak.
- Kira sözleşmelerinin kayıtdışı olmasının önüne geçilecek.
- Kamu otoriteleri ve uzmanlar, yerleşim alanlarındaki kiralık konut ve iş yerlerini daha etkin bir şekilde inceleyerek fahiş kira artışlarını tespit edebilecek.
- Konut piyasasındaki kira, boşluk ve aidat gibi verilerin daha doğru ve güvenilir bir şekilde elde edilmesi sağlanacak.
- Kiralanan gayrimenkullerin kayıt altına alınmasıyla, beyanname sınırının dışında kalan konutların ve emsal kira üzerinden vergilendirilmesi gereken mülk sahiplerinin kolayca tespit edilmesi mümkün olacak.
- Bu uygulama ile gayrimenkul sermaye gelirinin rasyonel bir şekilde vergilendirilmesi yapılacak ve vergi gelirlerinde kayda değer bir artış sağlanacak.
e-Kira Kontratı Uygulaması Nasıl Kullanılacak?
Tanrıvermiş, dijitalleşen kira sözleşmelerinin işlemleri hızlandırarak gayrimenkul yatırımlarını daha cazip hale getireceğine dikkat çekti. Bu düzenlemenin, kiracı ve ev sahibi arasında gerçekleştirilecek sözleşmenin, doğrudan ev sahibi veya yetkilendirilmiş gayrimenkul danışmanı aracılığıyla e-Devlet üzerinden internet tapu bağlantısı kurularak yapılmasını gerektirdiğini belirtti. Ayrıca, kiracı ve kefillerin de elektronik imza atabilmeleri gerektiğini ifade etti. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmesi için öncelikle mevzuatta gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. Malikin talep etmesi durumunda kefillerin ıslak imza yerine elektronik imza atmaları ve depozito parasının sözleşmede belirtilmesi gibi konuların da mümkün kılınması gerektiğini söyledi.
Piyasa Hakkında Bilgi Verecek
Geçiş sürecinde konut cinsi değişikliğinin yapılması gerektiğini belirten Tanrıvermiş, Türkiye’deki konut varlığının yaklaşık 7 milyonunun henüz cins değişikliğinin yapılmadığını, bu durumun da e-Devlet üzerinden internette tapu sayfasına bağlanılarak doğrudan malik veya vekalet verilecek danışman tarafından sözleşme hazırlanmasını engelleyeceğini ifade etti. Tanrıvermiş, “Kira ücretinin sistem üzerinden görülebilmesi, kiracılara ve ev sahiplerine bölgelerindeki piyasa koşulları hakkında doğru ve güncel bilgi sağlayacak. Ayrıca, e-Devlet sisteminden kira bedellerinin izlenmesi sayesinde aşırı artışlar tespit edilebilecek ve gerekli müdahale yapılabilecektir. Bu durum, fahiş kira artışlarının önlenmesine de büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.