Dolar 34,2613
Euro 37,0549
Altın 3.012,23
BİST 8.779,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Çin Ekonomisinde Zayıf Büyüme ve Tüketim Sorunları

Çin ekonomisindeki zayıf büyüme ve tüketim sorunlarını derinlemesine inceleyin. Bu makalede, ekonomik durgunluğun sebepleri, tüketici davranışları ve gelecekteki olası etkileri hakkında güncel analizler bulacaksınız.

Çin Ekonomisinde Zayıf Büyüme ve Tüketim Sorunları
18 Ağustos 2024 04:00

Çin Ekonomisinde Zayıf Güven ve Büyüme Hedefleri

Çin’de ekonomik aktivitenin ivme kazanamaması, zayıf tüketim ve yatırımların üzerindeki baskıyı artırarak, hükümetin yıllık büyüme hedefini tutturamama riskini yükseltiyor. Yılın ilk yedi ayında sabit varlık yatırımlarındaki artış, beklenmedik bir şekilde yalnızca %3,6 olarak gerçekleşirken, tüketim de önceki ayın mevsimsel artışına rağmen zayıf kalmaya devam etti.

Kamu iktisadi teşebbüslerinin sermaye harcamalarındaki artış, yılın ilk yarısındaki %6,8‘den, ilk yedi ayda %6,3‘e geriledi. Özel şirketlerin harcamaları ise bir yıl öncesine göre belirgin bir şekilde hız kesti. Ekonomik veriler incelendiğinde, Çin’de haziran ayında %5,3 artan sanayi üretiminin temmuzda %5,1 seviyesine düştüğü gözlemlenirken, perakende satışlardaki artış ise %2,7 ile beklentileri aşmış durumda.

Mizuho Securities Asia Ltd. kıdemli Çin ekonomisti Serena Zhou, perakende satışlardaki beklentinin üzerindeki artışın, baz etkisi ve yaz sezonuna bağlı olarak gerçekleştiğini belirtiyor. Zhou, “Ekonominin, kendi kendini gerçekleştiren deflasyon beklentileri nedeniyle önemli bir tehdit ile karşı karşıya olduğuna inanıyoruz” diyerek, hükümetin en öncelikli hedefinin, daha iddialı önlemlerle bu aşağı yönlü sarmalı erkenden kırmak olduğunu vurguladı.