Dolar 34,6059
Euro 36,2221
Altın 2.927,97
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 14°C
Cts 15°C

Euro Bölgesi’nde Faiz İndirim Beklentileri ve Ekonomik Gelişmeler

Euro Bölgesi’nde faiz indirim beklentileri ve ekonomik gelişmeler üzerine kapsamlı bir analiz. Ekonomik göstergeler, piyasa dinamikleri ve gelecekteki olasılıklar hakkında detaylı bilgi edinin.

Euro Bölgesi’nde Faiz İndirim Beklentileri ve Ekonomik Gelişmeler
12 Ağustos 2024 16:00

Euro Bölgesi’nde Faiz İndirim Beklentileri

Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) gelecek yıl sonuna kadar mevduat faizini her çeyrekte 25 baz puan düşüreceğini tahmin ediyor. Bloomberg’in gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre, mevduat faizinin 6 çeyrek süresince yapılan indirimlerle Aralık 2025’te yüzde 2,25 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Önceki anketlerde ise bu faiz oranına 2026’nın ikinci çeyreğinde ulaşılacağı öngörülmüştü.

AMB, enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşacağına dair artan bir güvenle, faiz oranlarını Haziran ayında düşürmeye karar vermişti. Anket sonuçlarına göre, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın 2024 yılı büyüme projeksiyonunun da yüzde 0,1 seviyesine düşürüldüğü görülüyor. Haziran ayında, AMB beklentilere paralel bir şekilde faiz oranlarında 25 baz puanlık bir indirim gerçekleştirmiş ve mevduat faizini yüzde 3,75 seviyesine çekmişti.

Banka yetkilileri, faiz indirimlerinin süreceğini belirtse de, mevcut belirsizlikler nedeniyle bu indirimlerin zamanlaması hakkında net bir yönlendirme yapmaktan kaçınıyor. Ekonomik belirsizliklerin artması, piyasalarda dalgalanmalara neden olurken, yatırımcılar ve ekonomistler bu durumu dikkatle izliyor.