Dolar 34,2606
Euro 37,1138
Altın 3.015,90
BİST 8.852,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

Fitch, İsrail’in Kredi Notunu Düşürdü

Fitch Ratings, İsrail’in kredi notunu düşürdüğünü açıkladı. Bu kararın arkasındaki sebepler ve etkileri hakkında detayları öğrenin. Ekonomik istikrar ve yatırım güvenilirliği üzerine yapılan değerlendirmeleri keşfedin.

Fitch, İsrail’in Kredi Notunu Düşürdü
13 Ağustos 2024 06:00

Fitch’in İsrail Kredi Notu Düşürüldü

Fitch Ratings, yaptığı son açıklamada, İsrail’in kredi notunu “A+”dan “A” seviyesine indirdiğini ve not görünümünü negatif olarak belirlediğini duyurdu. Bu not indiriminin temel nedenleri arasında, Gazze’deki çatışmaların devam etmesi, artan jeopolitik riskler ve birden fazla cephede yürütülen askeri operasyonların etkileri yer alıyor. Fitch, İsrail’in kamu maliyesinin bu süreçten olumsuz etkilendiğine dikkat çekti.

Ayrıca, bu yıl İsrail’in gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) %7,8’i oranında bir bütçe açığı vermesinin beklendiği ifade edildi. Orta vadede borç seviyesinin GSYH’nin %70’inin üzerinde kalacağı öngörülmektedir. Jeopolitik risklerin, ülkenin kredi notunun olumsuz görünümünü desteklediği vurgulandı ve Gazze’deki çatışmaların 2025 yılına kadar sürebileceği, bunun yanı sıra diğer cephelere yayılma riskinin olduğu belirtildi.

‘Son Dönemdeki Saldırıların Etkileri’

Açıklamada, Gazze’deki çatışmaların insan kayıplarının yanı sıra önemli ek askeri harcamalara, altyapının tahrip olmasına ve ekonomik faaliyet ile yatırımlara kalıcı zararlar verebileceği konusunda uyarılar yapıldı. Tüm bu faktörlerin, İsrail’in kredi ölçütlerinin daha da kötüleşmesine yol açabileceği ifade edildi.

Fitch, İsrail ile İran ve müttefikleri arasındaki gerilimin yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiğini hatırlatarak, son dönemdeki saldırıların, İsrail’in kredi profilini daha fazla olumsuz etkileyebilecek tırmanma riskine işaret ettiğini belirtti. Savaşın muhtemelen 2024 yılı sonuna kadar devam edeceği ve yoğun askeri operasyonların sürme riskinin bulunduğu ifade edildi. Bu durum, acil askeri ihtiyaçlar için yüksek harcamaların devam etmesi ve sınır bölgelerindeki üretim, turizm ve inşaat sektörlerinde kesintilere neden olabileceği anlamına geliyor.

Fitch’in açıklamasında, çatışmaların uzaması veya tırmanmasının, ekonomi ve kamu maliyesi üzerinde önemli ve uzun vadeli etkileri olabileceği ve bu durumun not indirimine yol açabileceği kaydedildi.