Dolar 34,2418
Euro 37,0780
Altın 3.013,52
BİST 8.882,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 19°C

İran Destekli Grubun ABD Başkanlık Seçimlerine Yönelik Siber Saldırıları

İran destekli bir grubun, ABD Başkanlık seçimlerine yönelik gerçekleştirdiği siber saldırıların detayları, etkileri ve sonuçları hakkında kapsamlı bir analiz. Bu tehditlerin arka planı ve uluslararası güvenlik üzerine etkileri inceleniyor.

İran Destekli Grubun ABD Başkanlık Seçimlerine Yönelik Siber Saldırıları
17 Ağustos 2024 00:04

İran Destekli Grubun ABD Başkanlık Seçimlerine Saldırısı

Google’ın Tehdit Analiz Grubu, 5 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek olan ABD başkanlık seçimleri öncesinde İran destekli bir grubun, seçimde yarışan adaylarla bağlantılı kişilerin e-posta adreslerine “kimlik avı postası” göndererek siber saldırılar düzenlediğini ortaya koyan bir rapor yayımladı. Bu durum, İran’ın ABD başkanlık seçimlerine yönelik siber müdahalelerde bulunduğunu doğrulayan Microsoft’un daha önce yayımladığı raporla paralellik gösteriyor.

Google’ın raporunda, söz konusu grubun güvenilir bir gönderici gibi davranarak alıcıların kişisel bilgilerini çalmaya çalıştığı vurgulanıyor. Rapor, mayıs ve haziran aylarında gerçekleştirilen saldırılarda hedef alınan kişilerin arasında eski ve mevcut yönetim yetkilileri ile başkanlık kampanyalarıyla bağlantılı kişilerin bulunduğunu belirtiyor. Ayrıca, grubun haziran ayında üst düzey bir siyasi danışmanın Gmail hesabına erişim sağladığı ve bu durumun yetkililere bildirildiği kaydediliyor.

Raporda, İran destekli grubun yalnızca ABD’deki siyasi figürleri değil, aynı zamanda İsrailli diplomatlar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve askeri kuruluşlar gibi çeşitli hedeflere de kimlik avı postaları gönderdiği iddia ediliyor.

Microsoft’un Raporu

Microsoft Tehdit Analiz Merkezinin 9 Ağustos’ta yayımladığı raporda, bazı İranlı grupların ABD başkanlık seçimlerini etkilemek amacıyla siber faaliyetlerini hızlandırdığına dikkat çekilmişti. Raporda, İran’ın ABD’deki seçimlere “siber destekli etki operasyonları” düzenlediği ve belirli hükümet yetkililerinin e-posta hesaplarına kimlik avı postaları gönderdiği ifade edilmişti. İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı bir grubun haziran ayında hassas bilgileri toplamak amacıyla “üst düzey bir başkanlık kampanyası yetkilisini” hedef aldığı belirtiliyor. Ayrıca, İranlı grupların her iki siyasi gruba yönelik ABD merkezli haber siteleri gibi görünen internet siteleri oluşturduğu ve “kutuplaşmayı artırmaya” çalıştıkları bilgisi de raporda yer alıyor.

Bu raporla ilgili olarak İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Misyonu, ABD başkanlık seçimine müdahale edildiği veya siber saldırı düzenlendiği iddialarını kesin bir dille yalanladı.

Trump Kampanyasının E-postalarına Saldırı İddiası

Trump’ın seçim kampanyası ekibi, 11 Ağustos’ta yaptığı bir açıklamada, kampanyaya ait e-posta adreslerinin saldırıya uğradığını ve bu saldırıdan İran’ın sorumlu tutulduğunu duyurdu. Kampanya Sözcüsü Steven Cheung, bu saldırının “ABD’ye düşman yabancı kaynaklar” tarafından gerçekleştirildiğini öne sürerek, “Belgeler yasa dışı yollarla elde edildi. Kaos amaçlanıyor” ifadelerini kullandı. Cheung, Politico dergisinin raporunda “İranlı saldırganlar Amerikalı üst düzey bir yetkilinin hesabına girdi” ifadesinin bulunduğuna dikkat çekti.