Dolar 34,2617
Euro 37,0456
Altın 3.013,19
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Küresel Piyasalarda Yükseliş ve Ekonomik Verilerin Etkisi

Küresel piyasalarda yükselişin ardındaki dinamikleri ve ekonomik verilerin bu süreçteki etkilerini keşfedin. Piyasa trendleri, yatırım fırsatları ve ekonomik göstergelerin analizi ile finansal stratejilerinizi güçlendirin.

Küresel Piyasalarda Yükseliş ve Ekonomik Verilerin Etkisi
12 Ağustos 2024 12:30

Küresel Piyasalarda Yükseliş Rüzgarı

ABD’de bu hafta açıklanacak kritik ekonomik veriler öncesi, Asya Borsaları ile ABD ve Avrupa vadeli endeksleri haftaya olumlu bir başlangıç yaptı. Piyasalardaki bu yükseliş, yatırımcıların geleceğe dair daha iyimser bir bakış açısı geliştirmesine neden oldu.

Hong Kong, Tayvan, Avustralya ve Güney Kore borsaları önemli artışlar kaydetti. Ancak Japonya borsaları, tatil nedeniyle işlem görmedi. Çin’de ise Şanghay borsası %0,1 oranında bir düşüş yaşarken, Japon yeni ve Çin yuanı değer kaybetti.

Küresel piyasalar, geçen hafta ABD’de resesyon endişelerinin hızla artmasıyla büyük bir satış baskısıyla karşı karşıya kalmıştı. Bu durum, yatırımcıların risk iştahını azaltmış ve piyasalarda dalgalanmalara yol açmıştı.

Geçen hafta, 2020 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşan Wall Street’in korku ölçütü olan CBOE Volatilite Endeksi, yükselişini tersine çevirerek piyasaların rahatlamasına katkıda bulundu.

Nomura Holding analistleri, piyasa algısının tam olarak iyileşmediğini, ancak ABD’de resesyon endişeleri ile Japonya Merkez Bankası’nın sıkı para politikası uygulama beklentilerinin azaldığını vurguladı.

Bu hafta, ABD enflasyon verisi yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek. Manşet ve çekirdek enflasyonun aylık bazda %0,2 oranında artış göstermesi bekleniyor. Ayrıca, Euro Bölgesi’nde büyüme verileri ve İngiltere’de enflasyon rakamları da küresel piyasalarda önemli bir gündem maddesi oluşturacak.

Emtia piyasasında petrol, geçen haftaki %4,5’lik artış sonrası haftaya yükselişle başladı. Altın fiyatları da yönünü yukarı çevirdi. Hafta sonu konuşan Fed üyesi Michelle Bowman, enflasyonda hala yukarı yönlü riskler bulunduğunu ve işgücü piyasasının güçlü seyrini koruduğunu belirtti. Bu bağlamda, Eylül ayında faiz indirimi için hazır olmadığının sinyalini verdi. Para piyasalarında Eylül’de faiz indiriminin %100 olarak fiyatlandığı gözlemleniyor.