Dolar 34,6069
Euro 36,3775
Altın 2.923,48
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

Küresel Yazılım Sorununun Havacılık Sektörüne Etkileri

Küresel yazılım sorununun havacılık sektörüne etkilerini keşfedin. Bu makalede, yazılım eksikliklerinin uçuş güvenliği, maliyetler ve operasyonel verimlilik üzerindeki sonuçlarını ayrıntılı bir şekilde ele alıyoruz.

Küresel Yazılım Sorununun Havacılık Sektörüne Etkileri
11 Ağustos 2024 13:00

Küresel Yazılım Sorunu ve Havacılık Sektörüne Etkileri

Güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike kaynaklı küresel yazılım sorunu, havacılık sektörü üzerinde ciddi etkiler yarattı. Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) tarafından yayımlanan Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu‘na göre, 19 Temmuz’da yaşanan bu hatanın, hava yolları ve havalimanları üzerinde zincirleme bir etki oluşturduğu ifade edildi. Bu durum, zaten yoğun olan rotalar üzerinde ek bir baskı yaratarak, havacılık sektöründe büyük aksamalara neden oldu.

Orta Avrupa’nın büyük bölümünü etkileyen olumsuz hava koşullarıyla birleştiğinde, bu durum kıta genelinde önemli gecikmelere ve aksamalara yol açtı. Uçuş gecikmeleri ise rekor seviyelere ulaştı. Rapor, küresel kesintinin birçok hava yolu ve havaalanını etkilediğini de vurguladı. Özellikle İngiltere’de bulunan, ülkenin ve dünyanın en büyük havalimanlarından Heathrow ve Gatwick de bu kesintiden olumsuz etkilendi ve gecikmeler yaşandı.

ABD merkezli FlightAware internet sitesindeki verilere göre, küresel yazılım sorunu dünya genelinde günde ortalama 90 bin uçuş gerçekleştiren ticari hava yolu firmalarını ciddi boyutta zor durumda bıraktı. Kriz günü 5 bin 171 sefer iptal edilirken, 46 bin 13 uçuşta rötar meydana geldi. Bu yıl dünya genelinde günlük uçuş iptalleri ortalama 1200 civarındayken, 19 Temmuz’da uçuş iptallerinde 4 katın üzerinde bir artış gözlemlendi.

Yazılım Sorununun Şirketlere Mali Yükü

Küresel yazılım sorunlarının hava yolu şirketlerine maliyetleri de oldukça yüksek oldu. Delta Air Lines Üst Yöneticisi (CEO) Ed Bastian, CrowdStrike kaynaklı yazılım sorununun şirkete maliyetinin 500 milyon dolar olduğunu belirtti. Bastian, yaşanan aksaklıklar dolayısıyla tazminat talep edeceklerini ifade ederek, “Başka seçeneğimiz yok.” şeklinde konuştu. Bu durum, hava yolu şirketlerinin hisse değerlerinde de önemli düşüşlere yol açtı.

Temmuz ayında ABD’deki hava yolu şirketleri genel olarak hisselerinde azalma yaşadı. Örneğin, Southwest Airlines hisseleri %5,8, American Airlines %6,1, United Airlines %6,7 değer kaybetti. Avrupa’da ise Air France %0,1, China Southern Airlines %1,7 kayıp yaşadı. Asya borsalarında ise Japan Airlines %3, Jeju Air %6,2, Air Canada ise %11,1 azalış gösterdi.

Delta Air Lines’ın Hisse Performansı

Küresel yazılım sorunundan en çok etkilenen şirketlerden biri olan Delta Air Lines, buna rağmen geçen ay hisselerinde %6,9’luk bir artış yaşadı. Ayrıca, Alman Lufthansa %1,6, Avustralya merkezli Qantas ise %10,4 kazanç sağladı.