Dolar 34,6094
Euro 36,1869
Altın 2.904,26
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 14°C

Rusya’nın Dış Ticaretinde Ruble Kullanım Oranı Artıyor

Rusya’nın dış ticaretinde ruble kullanım oranı giderek artıyor. Bu durum, ekonomik bağımsızlık ve yerel para biriminin güçlenmesi açısından önemli bir gelişme. Detaylar için makalemizi okuyun.

Rusya’nın Dış Ticaretinde Ruble Kullanım Oranı Artıyor
17 Ağustos 2024 00:06

Rusya Merkez Bankası tarafından yayımlanan son veriler, ruble ve bazı yabancı para birimlerinin ülkenin dış ticaretindeki kullanım oranlarına dair önemli bilgiler sunuyor. Haziran ayında, Rusya’nın Avrupa’dan yaptığı ithalat işlemlerinde rublenin payı, bir önceki aya göre 4,3 puan artarak yüzde 58,7 seviyesine ulaştı. Benzer bir artış, Afrika’dan yapılan ithalat işlemlerinde de görüldü; burada ruble payı 9,3 puan artışla yüzde 54,1 olarak kaydedildi.

Bu artışlarla birlikte, Rusya’nın genel ithalatında rublenin payı Haziran ayında yüzde 42,9 ile rekor bir düzeye yükseldi. Ülkenin ihracatında da ruble kullanımında önemli bir artış gözlemlendi; Haziran ayında, bir önceki aya göre 5,8 puan artarak yüzde 43 seviyesine çıktı.

Yayımlanan verilere göre, Rusya’nın dış ticaretinde dolar ve avronun payı ise Haziran ayında, Mayıs ayına kıyasla yüzde 20,1‘den yüzde 18,3‘e gerileyerek önemli bir düşüş yaşadı. Bu durum, Rusya’nın Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar neticesinde dış ticaretinde “zehirli” olarak nitelendirdiği dolar ve avronun payını azaltma çabalarının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.