Dolar 34,2617
Euro 37,0456
Altın 3.013,19
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

TCMB Konut Fiyat Endeksi Hesaplama Yönteminde Revizyon Duyurdu

TCMB, konut fiyat endeksi hesaplama yönteminde önemli bir revizyon duyurdu. Bu değişiklikler, konut piyasası analizlerini ve yatırım kararlarını nasıl etkileyecek? Detaylar için yazımızı okuyun.

TCMB Konut Fiyat Endeksi Hesaplama Yönteminde Revizyon Duyurdu
17 Ağustos 2024 00:02

TCMB’den Konut Fiyat Endeksi Revizyonu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Konut Fiyat Endeksi hesaplama yönteminde önemli bir revizyon gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu kapsamda, güncellenmiş serilerin 16 Ağustos 2024 tarihinde yayımlanacağı bilgisi verildi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, revizyon süreciyle ilgili detaylar şöyle belirtildi:

  • Yeni Hesaplama Yöntemi: Konut Fiyat Endeksi serileri, 2010 yılı Ocak ayından itibaren yeni bir yöntemle hesaplanmaya başlanmıştır.
  • Zamanlılık Artışı: Güncellenmiş seriler, zamanlılığın artırılması amacıyla üç aylık veri seti yerine aylık veri seti kullanılarak hesaplanacaktır.
  • Yayın Süresi: Önceki yayın süresi t+45 gün iken, yeni düzenlemeyle t+15 gün olarak güncellenmiştir.
  • Model ve Ağırlıklandırma Değişiklikleri: Kullanılan hesaplama modellerinde ve ağırlıklandırma yöntemlerinde de değişiklikler yapılmıştır.
  • Baz Yılı Değişikliği: Serilerin baz yılı 2023 olarak belirlenmiştir.

Güncellenmiş verilere ve yapılan değişikliklerin detaylarına, Konut Fiyat Endeksi sayfasında yer alan Metaveri ve Uygulama Değişiklikleri dokümanlarından ulaşılabilecektir. Ayrıca, serilerin güncel verilerine EVDS/Tüm Seriler/Konut Fiyat Endeksi başlığı altında 16 Ağustos 2024 tarihinde erişim sağlanabilecektir.

Dahası, bu çalışmaya dair daha kapsamlı bilgiler, yayın ile eşzamanlı olarak Merkezin Güncesi’nde yer alacak olan Konut Fiyat Endeksi Hesaplamalarında Yapılan Revizyona İlişkin Bir Değerlendirme başlıklı blog yazısında paylaşılacaktır.