Dolar 34,2764
Euro 37,0675
Altın 2.999,82
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Avusturya’da 2 ay aradan sonra ibadethane ve restoranlar açıldı

Avusturya’da 2 ay aradan sonra ibadethane ve restoranlar açıldı
16 Mayıs 2020 02:48

Kovid-19 salgını ile çaba kapsamında alınan ihtiyatları rahatlatmaya başlayan Avusturya’da, takribî iki ay sonra kademeli olarak ibadethane ve lokantalar yine kapılarını açtı.

Avusturya’da 2 ay aradan sonra ibadethane ve restoranlar açıldı

Avusturya’da günlük olay rakamları ve can kayıplarındaki düşüş, sıradanlaşma sürecinde yeni adımların atılmasına ihtimal sundu.

Salgınla çaba kapsamında yaşama geçirilen ihtiyatların esnetilmesi sürecinde yeni bir adım olarak, kaidelere uymak şartıyla ibadethane, lokanta ve mekteplerin yine açılması, cemiyette pozitif karşılandı.

Camiler ve kiliseler açıldı

Ülkede Müslümanlar uzun bir aradan sonra ilk kez toplu halde iman ederken, takribî 900 yaşındaki en daha önceki kilise Aziz Stephan Katedrali de kapılarını ziyaretçilere açtı.

Viyana Aziziye Camii İmam Hatibi Fatih Öztürk Yılmaz, takribî iki ay sonra yine camide cemaatle namaz kılabilmenin keyfi içerisinde olduklarını söyledi.

Yılmaz, cemaatin camide sosyal mesafeye uyması, kendi seccadesiyle namaz kılması, 10 metrekareye bir şahıs biçiminde cemaatin camiye alınması gibi kaidelere karşın yine camide iman etmekten herkesin ziyadesiyle hoşnut olduğunu aktardı.

Tehlike grubunda yer alan 65 yaş üstü bireylerin ve 12 yaş altı çocukların camiye girmelerine izin verilmediğini ifade eden Yılmaz, “Bu grubun dışında kalan yurttaşlarımız çok hoşnutlar, camilerine kavuştular, bir hasret giderilmiş oldu.” diye konuştu.

Yılmaz, ülkedeki Müslümanlar arasında bir bayram havası yaşandığını kaydolarak, “Cemaatimizin mutluluğu, keyfi gözlerinden okunuyor.” dedi.

Sıradanlaşma sürecinde yeni adımlar

Pazartesi mekteplerin açılmasıyla beraber bir ehemmiyetli adımı daha geride vazgeçecek olan Avusturya, 29 Mayıs’ta otelleri, 15 Haziran’da ise komşu ülkelerle hudutlarını açmaya hazırlanıyor.

Avusturya’da kısmi bayağılaşmaya ait 14 Nisan’da 400 metrekarenin altındaki firmaların yine açılmasına izin verilerek ilk adım atılmış, daha sonra dışarı çıkma kısıtlamasının 1 Mayıs’ta kaldırılmasıyla, alışveriş merkezleri, kuaför ve çok rakamda iş yeri hizmete girmişti.

Sağlık Bakanlığının son bilgilerine göre, Avusturya’da Kovid-19 bulaşan şahıs rakamı 16 bin 108’e, virüs kaynaklı can kaybı 628’e erişti.

Anadolu Ajansı

ETİKETLER: , ,