IFW 2020 Online: Ödeme Sistemleri Ele Alınacak
IFW 2020 Online’ın ilk gününde ödeme sistemleri tüm yönleriyle ele alınacak
İstanbul Fintech Week (IFW) bu yıl 9-13 Kasım haftasında Covid-19 pandemisi dolayısıyla tamamen online olarak düzenleniyor. IFW 2020 Online hakkında detaylı bilgiye www.istanbulfintechweek.com adresinden ulaşılabilir.
Tüm dünyada ödeme alanı tüketici bakış açıları ve talepleri doğrultusunda hızlı bir değişim geçiriyor. On yıl önce ödemelerin çoğu nakit kullanılarak yapılırken 2019’da perakende alanında yapılan ödeme işlemlerinin beşte birinden azı nakit kullanılarak gerçekleşti ve COVID-19 salgını sırasında nakitsiz topluma geçiş daha da hızlandı. Nakit kullanımı azalırken QR kod tarama ve mobil uygulama ile ödemeler artıyor. Mobil uygulama ve QR kod ödemelerinde genel anlamda yüzde 60 artış yaşanırken, Z kuşağında bu oranlar mobil ödemede yüzde 50, QR kod kullanımında ise yüzde 75’I buldu.
Bugün teknoloji firmaları ve finans kurumları mobil ödemelere doğru yönelime öncülük etmek için yarışıyor. Accenture’ın “Driving The Future Of Payments” başlıklı raporunda tüketicilerin yüzde 64’ünün 2020 yılında mobil e-cüzdan hizmeti kullanacağına değiniliyor. Statista ise geçen yıl 950 milyon olan mobil ödeme kullanıcı sayısının 2023 yılına kadar 1,31 milyaras yaklaşacağını öngörüyor. Tüm bunların ışığında bankacılık ve ödeme hizmetleri sektörü hızla değişiyor ve tümüyle dijital olma yolunda ilerliyor. Visa’nın yayınladığı “Commerce Unbound” raporu için araştırmaya göre, tüketicilerin %51’inin ödeme seçeneklerini güvendikleri ve kontrol sahibi oldukları basit, kişiselleştirilmiş ve kullanışlı çözümlere olan ihtiyaçları belirliyor.
“Ödeme sistemleri henüz talebi karşılayacak kadar olgunlaşmadı”
Tüm bu araştırma ve analizlere rağmen ödeme alanında karşılanmamış bir yenilik ihtiyacı olduğunun altını çizen Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği (FINTR) Yönetim Kurulu Başkanı Demet Zübeyiroğlu; 9-13 Kasım 2020 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek İstanbul Fintech Week’in (IFW) 9 Kasım’daki “Payments Summit” oturumlarında konunun uzmanları tarafından titizlikle ele alınacağını belirtiyor. Zübeyiroğlu sözlerini şöyle sürdürüyor: “Tüketiciler ödeme alanında yeni teknolojilere oldukça hazırlar ancak ödeme sistemleri henüz talebi karşılayacak kadar olgunlaşmadı. Ülkemizde de ödeme alanında büyük potansiyel var. Bu alanda ortaya çıkan yeni dijital ürünler, alanı giderek daha da geliştirecek. Şirketler, müşterilerinin bireysel ihtiyaçlarını desteklemek için çok çeşitli ödeme yöntemlerini kabul etmek zorunda kalacak. Öte yandan şirketlerin uygun ve güvenli ödeme yöntemlerine yönelik tüketici talebindeki artış nedeniyle inovasyona hazırlanması gerekiyor.”