Dolar 34,6052
Euro 36,3656
Altın 2.919,43
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

Çocuklara Doğru Para Kullanım Alışkanlıkları Edindirmek

Yönetici Koçluğu ve Mentor
26 Kasım 2020 20:42

Dijital Çağda Çocuklara Doğru Para Kullanım Alışkanlıkları Edindirmek

Herkes para deyince kolaylıkla kullanım alışkanlıklarıyla ilgili ahkâm kesebiliyor! Aslında konu çocukluk döneminden başlıyor çok daha derin bir mevzu. Tüm programı o zaman yazıyoruz ve bugün için bulunması beklen ipuçlarımız buralarda saklı. İpucunu kaçırdığımızda da başımıza gelen tüm olaylardan sorumlu oluyoruz. Bununla beraber bugünlerde sanki geçmişin tekrarı diyerek daha da fazla bu senaryoyu fark eder gibi oldunuz mu? Özellikle de para kullanımı üzerinden çocukluğumuzun bize yansıdığı şekilde. Para kullanım alışkanlıklarımızın sürekli para piyasası veya paranın kazanma yolları ile de karşılaştırılarak kafa karıştırıldığı, tarafımdan ayrıca aşikâr şekilde gözlemlemekteyim.

Dijital Çağda Çocuklara Doğru Para Kullanım Alışkanlıkları Edindirmek

Aslında ifade etmek istediğim paranın görünür ortamda elden ele alınması ve verilmesi hali. Kısaca, alış ve veriş eylemi. Mevzuu bahis para kullanma davranışı olarak dikkatinizi çekmeye çalıştığım alan, göründüğü kadar basit değil. Neden mi? Çünkü daha doğum anımızdan başlayıp bebeklik, erken çocukluk, ergenlik ve hatta genç yetişkinlik dönemlerimizin tümünü koordineli ve kolektif bir şekilde içeriyor.

Ayrıca paraya dokunurken hissettiğimiz duyguların (dikkat ederseniz duygu demiyorum duygular) harekete geçtiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. “Paraya dokunduğumuz zaman hissetmiş olduğumuz en derinden hareketlenen ancak yüzeyde ise otomatikleşen bireysel davranışlarımızın içine gömülen acı duygusunu ortadan kaldırmak için ne yapmalıyız?” sorusunun cevabıdır. Bu cevabı arayanlar, sizce bunu hangi görüşe dayandırmış olabilirler? Tabii ki acıdan kaç, hazza koş ilkesi!

Peki nasıl? Dokunmayı ortadan kaldırırsak “acı” hissi de ortadan kalkar diyerek. Bu durum nasıl gerçekleşir? Tabi ki dijitale geçerek, O halde, şu anda para kontrolünü elinde tutmak isteyenler için bu durum ne sağlayacak? Bireylerin banka kartlarıyla daha fazla para harcama hareketine itilmelerini. Bireyin acı hissini yok ederek haz hissine koşarak daha fazla para harcamasına ve borçlandırmaya yöneliktir. Sonuç; Hoş geldin Dijital Çağ…

Acıdan Kaç Hazza Koş Duygusuyla Baş Etmeyi Öğretin

Özellikle de içinde bulunduğumuz, yavaşça, hatta alıştıra alıştıra dijilaştirildiğimiz bu çağda para kullanım alışkanlığının çocuklara edindirmede ebeveynlere ve özellikle de annelere düşen ilk sırada aklıma gelen bazı görevleri sıralayacak olursam;

Çocuğunuzun Doğduğu Andan İtibaren, Gerçeği Söyleyin

Gerçeklik algısının oluşmasına destek olmak ebeveynlerin özellikle de annelerin elinde. Çocuktur, anlamaz demeyin. Çünkü çocuklar en derinden hissederler. (Bu durumu anlamanız yardımcı olabilmek için, sizin de en derinden hissettiğiniz çocukluğunuzu hatırlayın.) Sonra da ergenlik ve yetişkinlik çağında önüne geçemeyeceğiniz ve bu çocuk neden böyle yalancı, uydurukçu ya da anlatmaya çalıştığı ile gerçeklik arasında neden farklı konuşan biri oldu diye düşünmeyeceğiniz şekilde davranın. Paraya etkisi mi? Böyle bir huyu olan veya bu şekilde davranan biriyle, kendini doğru şekilde ifade edemeyen biriyle yetişkin olarak iş yapmak her zaman kolay olmayacaktır.

Güvenmesini Sağlayın

Güven öğrenilir bir duygu olmakla beraber sonrasında davranış olarak gösterilir, ifade edilir hale gelmektedir. Çocuklar dünyayı anneye veya bakım verene olan güven şeklinde algılar ve şekillendirirler. Güvenmediğiniz bir ortamda iş yapamaz ve para kazanamazsınız. Bunalır, sıkılır ve sıkışırsınız. Sürekli ürkek ve korkak olan kişilerle çalışmak, parayı güvenerek kullanamayan biriyle alış-verişte bulunmak, ekip arkadaşları tarafından her zaman tolere edilemeyebilir.

Özgüvenini Geliştirin

Başarısızlık da bir çeşit başarıya giden yoldur. Bunu hatırladığınız sürece çocuğunuz para kazanmaya başarı veya başarısızlık olarak bakmayacaktır. Hayata tutunduğu her an para kazanabileceğini bilir. Aynı anne kucağında hayata tutunduğu her an gibi parayı da bulacağı inancı örüntülerle birlikte hayatına yerleşecektir.

Hayal Kurmayı Öğretin

Hayal Kurmayı Öğretin

Hayal kurmayan kişi güdük bir ağaca benzer. Hayalleriniz ne kadar geniş ve inancınız ne kadar büyükse o kadar hayatta genişlersiniz. Böylece çocuğunuzun parayı bulma veya hayattaki paraya karşı yakalayacağı fırsatları oluşturmasını sağlar. Daha o paranın peşinden koşmadan para onun önüne çıkacaktır. Çünkü hayal kurmak ümidin bir parçasıdır. Hayal kurmayı bırakanlar bir anlamda ümidi olmayanlardır. Bazıları çok kolay hayal kurarken bazıları da hayal kurmakta zorlansalar da bu geliştirilemeyecek bir durum değildir.

İyi Bir Rol Model Olun

Daha kundaktan beri hızlı bir şekilde her şeyi gözlemleyen ve kopyalayan bizler yetişkin olduğumuzda da pek çok zaman “annem gibi davranıyorum, babam gibi konuşuyorum” derken kendimizi yakalarız. O halde çocuklarınızın bir yetişkin olarak sizi iyi bir şekilde kopyalamasını istiyorsanız iyi bir rol model olun. Parayla ilgili alma verme dengeniz sevgiyi gösterme şeklinizle belirecektir. Sevginizi doğru şekilde gösterdiğinizde, koşullu olarak sevmediğinizde, ödüllerle pekiştirmediğinizde yani dengeli olarak sevginizi ifade ettiğinizde, çocuklarınız yetişkinliklerinde sürekli vermekten ve koşullar koyarak davranmaktan vazgeçecektir.

İyi Bir Rol Model Olun

Acıdan Kaç Hazza Koş Duygusuyla Baş Etmeyi Öğretin

Dijital çağda tüm para artık dokunacağımız değil göreceğimiz bir hal alacak. “Dokunmak inanmaktır” yerini “Görmek inanmaktır” sloganına bırakacak ve daha da gerçekçi bir hale gelecek. Ancak bu süreç doğru sevgi davranışları gelişen bireyler için kontrol edilebilir veya normalleşirken, bu süreci yönetemeyenler hiç farkında olmadığını ifade ederek, bireysel borçlanmalara doğru gidecekler.

Bu borçlanmalar ve bütçe açıkları, sinsice ve kendiliğinden olacağını süreçte hepimiz göreceğiz. İşte tam da burada gelişen yeni nesil bizden daha az dokunsal olduğu için gördükleri duruma daha kolay ayak uyduracaklar. Buradaki asıl tehlike sadece görme durumunun sınırlı bir davranış olması. Çünkü bu gibi durumlarda algı daha kolay yönetilir ve içinde bulunduğumuz durum için farkında olmadan tehlikelidir.

Bunun sebep olacağı en tehlikeli ve kontrolümüzün dışındaki durum; başkalarının bizi uzaktan kumanda etmesini sağlamasıdır. Yani parasal anlamda daha kolay sabote olacağımız anlamına gelebilir.

Aşırılıklara varan durumlarda yetişkin bireylerde veya çocuklarda farkında olmadan para kullanma hareketi eziyete ve sonrasında işkenceye dönüşebilir. Aman dikkat. Yeni sistemde, dokunmak veya bir şeye temas ki bu para için de geçerlidir acı verdiği için ortadan kaldırılmakta ve duygu geçişi ya da duygunun hareke geçmesi ortadan kaldırılarak haz sağlanması amaçlanmaktadır.

Dokunmadığımız hiçbir şeye karşı dokunduğunuz kadar ki gibi duygu hissetmez ve dürtülenmeyiz.  İşte tam de bu sebepten kredi kartları ile alışverişler artarken, internet üzerinden para akışı çoğalacaktır.